2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szentgyörgy senkit nem akar legyőzni, csak a sárkányt

utolsó frissítés: 16:38 GMT +2, 2019. május 7.

Újabb szintet lépett a városünnep Tarja Turunen meghívásával - értékelték a szervezők. Már megvan a következő Szent György Napok dátuma is.


Mintegy 20 ezer fősre becsülik a közönséget a vasárnap esti Tarja Turunen-koncerten, és 15 ezerre a szombat esti Ricchi e Poveri-koncerten a Szent György Napokon – derült ki a hétfői kiértékelő sajtótájékoztatón. A szervezők ugyanakkor kiemelték, nem szándékoznak számháborúba bocsátkozni a résztvevők számáról, az mindenképp bizonyos, hogy a városünnep szintet lépett Tarja Turunen meghívásával – emelte ki Antal Árpád polgármester.A polgármester megismételte, amit a kulturális hét nyitóbeszédében hangsúlyozott a Szent György Napok sárkányos játéka kapcsán: sajnos ritkán lehet ez a régió felszabadult és vidám. Ennek jeleként a vasárnap esti Tarja Turunen-koncert közben, a tűzijáték előtt is “megjelent” a sárkány, hallhattuk üvöltését is.

“Ám a hétköznapokban is új sárkányokkal kell megbirkózni, valóban igaz, hogy felszabadultak és vidámak csak rövid ideig lehetünk: az Úz völgyében is megjelent egy “sárkány”. Közösségi vezetőként megfogalmazódott bennem, hogy vajon csak ünnepelni és bulizni tudunk ilyen sokan, vagy akkor is, amikor a jogainkat kell megvédeni, mint most, amikor a hősi halottainkat akarják kiforgatni sírjaikból – utalt Antal Árpád az úzvölgyi katonatemető botrányára.

A polgármester a városnapokra visszatérve megköszönte elsősorban a belvárosban élő embereknek, hogy túlélték, kibírták, elviselték, hogy több tíz ezer ember szórakozót ott a közvetlen közelükben. Szerinte a szervezők kiváló munkát végeztek, az idei Szent György Napokkal még egyet léptünk előre a tökéletesség irányába – fogalmazott. A sepsiszentgyörgyiek büszkék lehetnek a városukra – jelentette ki.

A polgármester rengeteg pozitív visszajelzést kapott idelátogató turistáktól, hogy Szentgyörgy egy szép, tiszta és rendezett város; persze nem kell megfeledkezni a negatív dolgokról sem, mint például felrúgott kukák, szeméthalmok. Valaki a Mikó sarkán a zsírt a bokrokba öntötte, és az egyik színpad szétszedésekor a pázsit is megsínylette a műveletet. Figyelni kell ezekre, meg kell próbálni a hibákat kijavítani – szögezte le. Arra is reagált, amit az egyik román újságíró vetett fel a sajtótájékoztatón: a gyerekfoglalkozásokon a román anyanyelvű, magyarul nem tudó gyerekeknek nem volt, aki elmagyarázza a játékok és foglalkozások, versenyek lényegét, de jövőre erre is odafigyelnek majd.

Tarja Turunen személyében egy kortárs, a karrierje csúcsán lévő énekesnővel találkozhattunk, aki jól érezte magát városunkban, a koncert előtt, utána, és közben is, érződött a produkción is, hogy az előadók is élvezték és jól érezték magukat - mondta el Antal.

A Múzeumkert, mint minden évben, most is hozta formáját, idén a közösségi színpad is révbe ért, nem kaptak negatív visszajelzéseket, és a Szent György tér a SzimPlatz-cal pedig minden idők legjobb formáját hozta – értékelte. Sajnos, ez utóbbi helyszínnek nem segített, sőt gyengítette az a kompromisszum, amit a szervezőknek kötniük kellett egyes román civil szervezetekkel, akik a román népzenét erre a színpadra képzelték el a közösségi színpad helyett. Visszajelzések szerint ez nem hozzátett, hanem elvett a Szent György tér varázsából, és sajnos volt olyan résztvevő, aki a városnapokat összetévesztette a december 1-jei felvonulással – fogalmazott a polgármester, aki szerint nincs helye városnapokon zászlós felvonulásoknak, semmilyen részről.

Az is bevált, hogy 12 napig tartott a városnapok, szellősebb volt, több helyre el lehetett jutni.

Knop Ildikó programkoordinátor szerint is pozitívan értékelhető, hogy megszületett egy fesztiválosabb tér, a SzimPlatz, ez egy próbálkozás volt, amire a közönség jól reagált, sőt az árusok is úgy tűnik, nyitottak arra, hogy jövőre is visszatérjenek egy ilyen jellegű helyszínre. Voltak ugyan gyenge pontjai a színhelynek, de hát a szervezés egy tanulási folyamat is – tette hozzá.

Az ifjúsági udvar helyszínváltása is bevált, jövőre kiküszöbölik azt is, hogy a múzeumkertes programokkal interferáljon. Beigazolódott, hogy kinőtték az önkormányzat udvarát, egy új és biztonságos helyszínre költöztették őket, ahol folyamatosan voltak emberek, volt közönség, valószínűleg meg is tartják jövőre ezt a helyszínt ebben a formában. Jövőre viszont a múzeumkertet valószínűleg a Székely Nemzeti Múzeum felújítási munkálatai miatt nem lehet majd használni, erre is készülnek, van már megoldási javaslat.

Az újítások közül a majális elmaradása volt fájdalmas számukra, hogy a programkínálatot nem tudták az időjárási körülmények miatt megvalósítani. Újratervezés alatt áll a program, egy májusi hétvégén bepótolják az elmaradt sugásfürdői majálist – ígérte a programkoordinátor.

Az idei év fellépő sora volt a legerősebb, idén sikerült leginkább teljesíteni azt az elképzelést, hogy mindenkit meg tudjunk szólítani a főszínpad kínálatával - folytatta. Csupán 2 programpont maradt el a 239-ből, az egyik a már említett majális, a másik meg a Sepsi Arénában a vidámpark. Utóbbi kapcsán a szervezők elmondták, volt egy engedélyekkel nem rendelkező vidámpark az Olt partján, amely, közelebb lévén a városközponthoz, jobban látogatott volt, mint az Aréna, és hiába, hogy a polgármesteri hivatal nem adott engedélyt a működésükre, sőt "rájuk szállt" az ANAF és a fogyasztóvédelem is, három napig tudtak működni így is illegálisan. A jövőben igyekeznek megelőzni az ilyen helyzeteket - ígérték a szervezők.

Antal Árpád bejelentette, néhány héten belül elkészül a főtér azon részének felújítási terve, amit sárkánydombként ismernek, és a Szent György Napok jövő évi kiadásán a főszínpadot már több mint egy színpadnyi területtel hátrébb fogják tudni tenni. Így nagyobb lesz a tér, többen elférnek - tette hozzá.

Erdély András sajtószóvivő kiemelte, nagyon sok pozitív visszhangot kaptak az Outsider Music Festre. Mint mondta, önmagában figyelemre méltó volt a tehetséges, speciális igényű emberek produkcióit látni, de sokan díjazták, hogy egy városnapi rendezvénysorozatba illesztve, kiemelt színpadi produkciókként fogadták be ezeket az előadókat.

Nem mellékes, hogy minden napra jutott legalább egy helyi fellépő, ami motiváló lehet a fiatal kezdő tehetségeknek, hiszen a főszínpad nem világsztároknak van fenntartva, erre a Bagossy Brothers Company a jó példa, akik 2-3 éve még az ifjúsági színpadon tolták, most már nagy fesztiválokon is ott vannak, és főszínpadon léptek fel Szent György Napokon - emelte ki Erdély.

Elmondta még, hogy a kulturális héten 4447 jegyet adtak el, amiből 117 ezer lej bevétel keletkezett a jegyirodának. A következő hetekben az összesítés után még visszatérnek arra vonatkozó adatokkal, hogy mekkora volt az összköltségvetés pontosan - ígérték.

A 12 nap alatt 350 köbméter szemét gyűlt össze, tavaly 320 volt, de a növekedés annak is betudható, hogy idén hosszabb volt a városnapok. 304 gyűjtőedény volt kitéve, kevesebb szemét volt, mint máskor, de ehhez az is kellett, hogy a Tega hulladékgazdálkodási vállalat tíz embere folyamatosan ürítgette a kukákat, és reggelente 50 embert vetettek be, hogy a város valóban szép, tiszta és rendezett legyen.

Újságírói kérdésre Antal Árpád elmondta az Erdélyi Magyar Fesztiválszövetség alakulása kapcsán, hogy évekkel ezelőtt volt már erről szó; a Szent György Napok szerinte a két kategória között - az első a nagy, belépőjegyes fesztiváloké, mint például az Untold, a második az egyszerű városnapok, amit sok település megszervez - egyikbe sem tartozik, valahol a kettő között áll. Ez nem azt jelenti, hogy különcködünk, az együttműködésekre nyitottak vagyunk, csak meg kell nézzük, hol vannak a találkozási pontok - fogalmazott. Mi nem mérjük más városnapokhoz a Szent György Napokat - mondta a polgármester, utalva arra, hogy a fesztiválszövetség bejelentésekor voltak olyan hangok, amelyek lekicsinylően nyilatkoztak a Szent György Napokról.

Erdélyben ez az első nagyobb rendezvény tavasszal, még a nyári szezon előtt; mi büszkék vagyunk rá – és nem akarunk senkit legyőzni, csak a sárkányt - tette hozzá mosolyogva.

A szervezők bejelentették a következő évi Szent György Napok időpontját is: április 24-május 3. között tartják majd.

szöveg: B.D.T.

Ennek megfelelően elég rövidre fogja. Azt hangsúlyozza, hogy a szórványközösségekben milyen fontosak az olyan események, mint a Tordai Magyar Napok. "Jó példát mutatnak és ismertetik a közösség összetartó erejét. Szükséges ellenállni annak a nyomásnak, amely az elmúlt száz évben ért minket, és bár rengeteg a támadás, korlátozzák a szimbólumaink és anyanyelvünk használatát, rendszeresen ellenállunk. Tudjuk azt, hogy minden eszközt meg kell ragadni, így fontos, hogy május 26-án mindenki részt vegyen az európai parlamenti választásokon".
Az idei Szent György Napok valószínűleg a sárkányról lesz a legemlékezetesebb, ami szinte egy egész hónapig lázban tartotta a város lakosságát (fotó: Kristo-Gothárd Hunor)
A hivatalos nyitókoncerten Sebestyén Márta lépett fel (fotó: Vargyasi Levente)
A idén jóval hosszabb volt a kulturális hét, mint azt az előző években megszokhattuk. A szervezők szerint jó volt a szellősebb program. A képen az Időutazás tánclépésekben előadás egyik jelenete (fotó: Kristo-Gothárd Hunor)
A Kolozsvári Állami Magyar Színház Illegitim előadását is bemutatták a kulturális héten (fotó: Codra Botond)
Boldog képek bábelőadás (fotó: Kristo-Gothárd Hunor)
Táncház (fotó: Sánta István)
Tündérek tenyerén (fotó: Sánta István)
Az igazi fesztiválgépezet pénteken indult be. A képen Orbán Gabi bemutatója (fotó: Tompa Réka)
Vásári hangulat (fotó: Unguran Károly)
Az idei városnapok nagy újdonsága volt a Szimplatz, amivel a szervezők szerint a Szent György tér a legjobb formáját hozta (fotó: Kristo-Gothárd Hunor)
A mi horánk a Szimplatzon, a szervezők szerint kilógott a helyszín műsor-kínálatából a román népzene (fotó: Jakab Ádám)
Néptánceladás a múzeumkertben (fotó: Vargyasi Levente)
Történelmi foglalkozás nélkül lassan egyetlen városnapok gyerekprogramja sem elképzelhető (fotó: Sánta István)
Nem csak világsztároknak van a nagyszínpad. Péntek este a Bagossy Brothers Company lépett fel szimfonikus kísérettel. (fotó: Kristo-Gothárd Hunor)
Mindenkit meg akartak szólítani a főszínpad kínálatával. Szombaton a Holograf is szórakoztatta a közönséget. (fotó: Sánta István)
Vásári hangulat (fotó: Kristó G. Hunor)
Az eddigi legnagyobb sztár a Szent György Napokon: Tarja Turunen vasárnap este adott koncertet (fotó: Vargyasi Levente)
Találkozunk jövőre! (fotó: Vargyasi Levente)