2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Éjkirálynő, Peresztrojka vagy Brownie: a botanikus kert tulipánvirágzásán jártunk és estünk ámulatba

utolsó frissítés: 16:14 GMT +2, 2019. április 25.

Fotóriportunk megjelenését nem az RMDSZ támogatta, pedig nagyon sok szép tulipánt fogunk mutatni. Egyben programajánló a hétvégére.


Nem tudjuk, hogy RMDSZ miért cserélte le a megalakulásakor használt búzakalászos, csillagos és holdas logóját (az első 1990 januári országos küldöttgyűlésén még ezt volt forgalomban), de simán elképzelhetőnek tartjuk, hogy a kolozsvári Majális utcán felfelé sétálva (talán pont a 60. szám alatti manapság az ügyvezető elnökség székhelyeként használt épület felé vették az irányt) benézett a tavaszi pompájában virító botanikus kertbe, és hirtelen az jutott eszébe, hogy legyen inkább egy tulipán a logó. És mi igazán megértjük ezt, mert a kolozsvári botanikus kert a tulipánvirágzáskor jelenti a legnagyobb élményt. Bár az elképzelés valóságtartalmára nem mernénk fogadni, de az már biztos, hogy az 1990 áprilisában Nagyváradon szervezett kongresszuson már a manapság is ismert tulipános logóját használta a szövetség.

Kétségtelen, hogyha volt is 1990 tavaszán tulipánvirágzás a botanikus kertben, akkor sokkal szerényebb kivitelben, mint manapság. Elég csak arra gondolnunk, hogy egy hollandiai támogatásnak köszönhetően 2014-ben bővült jelentősen a kertben látható fajták száma. Aki még több tulipánt akar látni, annak ajánljuk a 2015-ben készült válogatásunkat is, és közben még a fotózási tudományunk változását is tetten érhetitek.

A kolozsvári élet egyik kötelező éves programja a tulipánvirágzás a botanikus kertben. A teljes áru felnőtt jegy 10 lej, a kedvezményes pedig 5 lej. Kártyával nem lehet fizetni, ez ne érjen meglepetésként, de frissen facsart narancslevet lehet már kártyával is vásárolni. Mindez azért lehet meglepő, mert egy átlagos délelőtt azért nagyon sok külföldi szót hallani, akinek nem biztos, hogy van váltva román lejük.
A képeket és a tulipánokat nem sokat fogjuk magyarázni, nem értünk annyira hozzájuk. Annyit talán érdemes tudni, hogy a tulipán neve a perzsa "toliban" szóból származik, mivel alakja hasonlít az iszlám világban használt fejfedőre, a turbánra.

A botanikus kertben is több, mint száz faj látható. Némelyik már el is virágzott, mások még csak ez után fognak. Világszerte több ezer fajuk van, amiben többek között a 17. századi hollandiai tulipánhagyma-őrület is "felelős". Nem hiába azóta is Hollandia a tulipánok országa. A képen egy Grand Prestige látható. Amióta nem jártunk a botanikus kertben, úgy látszik, rendesen felcímkézik, hogy mit látunk. Ezért, ahol tudjuk, mi is fel fogjuk tüntetni, hogy mit mutatunk éppen.
A már feketének tetsző sötét lilától egészen a zöldig tényleg minden árnyalatban vannak tulipánok.
Golden Oxford
Gander's Rhapsody
Candy Prince
Perestroyka
Light and Dreamy
Negrita
Hemisphere
Rosalie
Merry Christmas
Yokohama
Apricot Magic
Ennek sajnos nem jegyeztük le a nevét.
Virichic
Escape
Queen of Night
Brownie
Balra Monsella, jobbra Foxtrot.
Drumline
Red Princess
Golden Dynasty
És ha már nagyon unjuk a tulipánokat, akkor még mindig ott a lehetőség a japánkertben megnézni a cseresznyefa virágzását, ami sajnos nem olyan látványos, mert konkrétan csak egyetlen fa van, de attól még sakura.
Vagy egyszerűen csak sétálhatunk egyet a fák között, mostanság az is nagy élmény lehet.