2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy agrárkiállítás egy laikusnak is szinte olyan izgalmas, mint egy gazdának

utolsó frissítés: 16:22 GMT +2, 2019. április 17.

Főleg, ha gyerekből van az ember, vagy legalábbis szereti a nagy gépeket.


A hétvégén tartották a Kolozsvár melletti Nemeszsukon (tudjátok, ahol a Bosch és De'Longhi üzeme is van) az Agraria mezőgazdasági/agráripari szakkiállítást. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a négynapos expón mindent meg lehetett nézni, amire a mezőgazdasági, vagy ahhoz kapcsolódó munkákban szükség lehet, kezdve az ekétől egészen a kolompig. Sőt, olyan termékeket is lehetett nézni vagy venni, amire kevésbé van szükség, de valamilyen formában kapcsolódnak az agráriparhoz, például játék traktorokat vagy játék kombájnokat.

A kiállítás persze elsősorban mégis az olyan termékekről szólt, amire szükség lehet, igaz, nem tudom elképzelni, hogy van olyan magánszemély, aki megengedhetné magának. Volt például olyan, egy kisebb ház méretét kitevő traktor is, ami nagyjából háromszor-négyszer erősebb, mint egy átlagos méretű társa. És egy ekkora monstrum használtan is 250 ezer euró fölött van kevéssel, nemhogy újon. De általában igaz, hogy nem olyan termékeket állítanak ki, amire csak úgy elővennéd az árát farzsebből. Láttunk ekét is, amit 30 ezer euró körüli áron adtak.

Egy ilyen szakkiállítás viszont tökéletesen alkalmas arra, hogy jól eltöltsön az ember egy napot azzal, hogy nagy gépeket és állatokat néz. Főleg igaz ez a gyerekre nézve, akiknek igazi Kánaán ez a kiállítás, aminek a fesztiválos hangulatát emeli a romániai eseményekről elmaradhatatlan miccs és sör (illetve a hozzájuk adható kiegészítők), a héliumos lufi, aminek az Agrarián disznó formája volt, illetve a zümmögő felhúzható játékok, amivel szintén igazodtak a helyhez, körbe-körbe szaladgáló lóval is csábították a gyerekeket.

képek: Gál László
szöveg: Gál László és Kicsid Attila

Újságíróként nem sok közünk van a mezőgazdasághoz, földmunkával is leginkább akkor találkozunk, amikor a szerkesztőség egyik sarkában lévő cserepes növényeinket gondozzuk. Szóval, nem sokszor. Először az állatokkal kezdjük a bemutatást, amikkel kapcsolatban előzetesen sokkal nagyobb elvárásaink voltak, lovakban, baromfiban, kecskékben és sértésben is reménykedtünk. Igaz, a sertésről a sertéspestis miatt még azelőtt letettünk, hogy kiértünk volna.
Végül sem lovat, sem baromfit, sem kecskét nem találtunk, talán nem elég ipariak egy ilyen kiállításra, helyettük viszont angus marhából bő volt a választék. Az angus szarvatlan, egységesen fekete vagy vörös színű (foltok nem megengedettek) brit marhafajta, elsősorban a márványos húsáról híres, amiből kitűnő steak készíthető. A világ állományának háromnegyede fekete színű, de mi egy vöröset fotóztunk, mert jobban érvényesült a színe a kialakított környezetében. Aki többet szeretne a fajtáról tudni, ezt az oldalt ajánljuk.
Az egyszerű tarka marhák persze többségben voltak, sőt, sokkal barátságosabban viselkedtek az emberrel, mint az angus marhák.
Egészen barátságosan, a bátor gyerekek legnagyobb örömére.
A marhákon kívül juhokat lehetett még nézni, kevésbé voltak látványosak a karámban összesűrítve, de legalább nem féltek.
A fesztiválos értelemben vett legklasszikusabb kiállítótere az Európai Bizottságnak volt. Látszott, igazán tudják, hogyan adják el magukat és a pénzünk is megvan hozzá. Volt fűszer felismerő kihívás, kvízt is lehetett kitölteni, a photo booth előtt műanyag állatokkal lehetett fényképezkedni, és a fő attrakció a virtuális valósággal kiegészített terepasztal volt. Ezzel szemben a helyi mezőgazdasági ügynökség standjánál halálosan unatkozó nénik ültek körben a sátorban, valószínűleg arra várva, hogy érdeklődjön tőlük valaki.
A vásár gerincét egyértelműen a mezőgazdasági gépek és hozzájuk tartozó kiegészítők jelentették, mindenek előtt a traktorokkal.
Egészen pontosan nem is tudtuk mindenről eldönteni, hogy az mire is jó. Például volt algából készült biotrágya, amiről nem tudjuk, hogy pontosan miben is különbözik az állatok által termelt hagyományos trágyától, és nem is álltunk meg, hogy meghallgassuk.
A képen különleges formájú ekék láthatóak, ha valaki nem jött volna rá.
Ameddig a mezőgazdasági gépek boronát, tárcsát és hasonlókat jelentettek, még tudtuk követni. Manapság ezeket viszont már leginkább összevonva, más talajjavító eszközökkel felturbózva árulják. Szóval, elég nehézen mondanánk meg, hogy pontosan mi is van a képen.
Traktorsor. Minden valamirevaló gyártó eljött kiállítani, a Claastől kezdve a John Deere-ig mindenki ott volt.
Sőt, ki is lehetett próbálni. Egy akadálypályán kellett végigmenni a kiállított járművekkel. Persze csak felügyelet mellett.
A képen épp egy Red Bull-festésű Valtra traktort láttok. Hogy mi köze az energiaital-gyártónak a traktorokhoz, arról ötletünk sincs.
Valószínűleg gyerek nem maradt, aki ne mászott volna fel legalább egy-két traktorra. Sőt, nem csak a gyerekek nézelődtek nagyon.
Az egyik kedvenc kiállított jármű a tavaly év végén bemutatott román traktor volt.
Az IRUM járművénél szinte folyamatosan sor volt. A gyár az U Cluj hivatalos támogatója, így feketében pompázott az általában vörösként árult jármű. Az IRUM TAGRO valószínűleg azért is volt ennyire népszerű a nagyközönség előtt, mert a Szászrégenben gyártott román traktor ára 35 ezer euró környékéről indul, amivel jóval megfizethetőbbnek számít a mellette felsorakoztatott, külföldön gyártott monstrumoknál.
A képen a német Deutz-Fahr gyártó egyik traktora. Ezek nem azok a típusú gépek, amikre nagy karakterekkel tüntetik fel az árat. A képen szereplő Deutz-Fahr Warrior modell ára úgy 160 ezer euró.
És ezért a pénzért nem csak hihetetlen erőt, hanem részletgazdag "csomagolást" is kap az ember.
Még a felnőttekből is előjön a gyerek, ha egy elég nagy a traktort lát. És ez egy elég nagy traktor, a német Claas Xerion nevű modellje, amely akár 500 lóerős is lehet. Összehasonlítésképp utánanéztünk, hogy egy régi román traktor 65 lóerős.
A végére hagytunk még egy kombájnt is.