2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átszeltük a kolozsvári Keleti parkot: ilyen a kiterjedt városi zöldövezet tavasszal

utolsó frissítés: 10:37 GMT +2, 2019. április 15.

Sokan csak hallomásból tudnak a Keleti parkról, ezért most megmutatjuk, milyen tavaszi színeket öltött magára, illetve, honnan lehet a legkönnyebben megközelíteni.


A 2017-es kolozsvári online részvételi költségvetés keretében megszavazott Keleti park terve az elmúlt időszakban gyakran került a helyi sajtó és média figyelmének középpontjába. Főként azért, mert ez a terv ütközik a városháza által 2018-ban előterjesztett élményuszoda tervével, amely a javasolt városi természeti park területének majdnem felére épülne meg.

Azóta a kolozsváriak véleménye megoszlik azok között, akik nélkülözhetetlen beruházásnak tartják az aquaparkot, és nem törődnek azzal, hogy az hol épül meg, illetve azok között, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy az eredetileg közparknak kijelölt terület inkább megmaradjon zöldövezetnek. Ha az utóbbiak álláspontja érvényesülne, akkor Kolozsvár egy újabb, sőt, a legnagyobb és biodiverzitásában sokszínű közparkkal gazdagodna.

szerző: Dobrai Zsolt Levente

A Keleti parkot hat olyan helyen lehet leginkább megközelíteni, amely egy szomszédos közút vagy utca folytatása. Az egyik ilyen „bejárat” a Györgyfalvi-negyed felül induló Mareșal Constantin Prezan utca folytatása. Az ide épített új sportbázis mentén kell végigmenni, amíg a kolozsvári Közterület-fenntartó Vállalat (RADP), azaz a város tulajdonát képező rész határához érkezünk. Itt a RADP kapusfülkéi előtt a néha hangos, máskor alvó kutyák őrzik a bejáratot. Nem harapnak. Szabadon bárkinek bármikor lehet itt közlekedni.
A Mareșal Constantin Prezan utcáról, akárcsak a sportbázisról, tisztán látszanak azok az újonnan épült tömbházak, amelyek majd a Békás pataktól délre tervezett Szopor blokknegyedhez fognak tartozni. A Szopor negyed körülbelül akkora lesz, ha elkészül, mint jelenleg a Monostor. Ezért is volna nagyobb szükség a Keleti parkra, amely zöldövezetként kötné össze az új negyedet a két szomszédos lakónegyeddel, a Tóközzel és a Györgyfalvival.
A RADP által felügyelt bejárattól a zöldövezet – a tavakkal együtt – 45 hektárnyi területét egy aszfaltút szeli át. Az út a zöldövezet keleti végében található Selgros bevásárlóközpontig tart, onnan a Selgros háta mögött végig egy földúton lehet kijutni a Szamosfalvi útra (Calea Someșeni).
A betonútról jobbra letérve a Békás patak irányába haladva egy kisebb tisztáson néhány sorsára hagyott méhkaptárt találtunk. Méhek már jó ideje nem lakják.
A betonúttól balra haladva lehet megközelíteni az új belügyminisztériumi lakóházak (amit egyesek a korábban itt lévő kaszárnyák miatt katonai negyednek neveznek) szomszédságában, illetve a hármas számú tó keleti partján található játszóteret is, amely mögé néhány új panel épült – azokat láthatók itt is, a faágak háttérben. Az itt látható csermely pedig egyike azoknak a föld alól fel-feltörő vizeknek, amely a Keleti park északi, nádas-lápos részét fogják közre.
Ezeknek a nyárfáknak magas ágain nem fészkeket látunk, hanem fagyöngyöket. A fagyöngy egy parazitanövény, amely nedvét a fából szívja, de mivel fotoszintetizál, a táplálékát maga állítja elő. A fagyöngy magvait a madarak szállítják egyik fáról a másikra, amíg azok oda nem tapadnak valamelyik fa ágához és gyökeret nem fúrnak a fa ágába.
A Keleti parkot északról a Duna és Tulcea utcák felől is meg lehet közelíteni, illetve a Duna utcával találkozó volt Lófő (Ioan Oargă) utca felől, ahol az út a Zöld Panziónál és a szomszédházaknál ér véget. Ez az útvonal a Békás patak és az ötös számú tó között halad amíg találkozik a Keleti park központi betonútjával.
A négyes számú tó a halászok kedvence.
A négyes tó és környéke.
A négyes tó mellet van közvetlenül az ötös számú tó is. Ez itt pedig a legjobb halászóhely a túlsó parton.
Az ötös számú tó és a Békás patak közötti földútról balra térve a Selgros mögötti földútra lehet kiérni, amely már a Keleti park keleti végét jelenti
A Keleti park Tóköz-negyed felőli részén végig egy nádas-lápos sáv terül el a hármas és a négyes tó között. A zöldövezet szárazabb belső részére ezen keresztül vezet az út. A háttérben pedig karcsú nyárfák láthatók.

A nádas-lápos terület egyik csatornája. A háttérben a parkot keresztben átszelő sárga gázvezeték is látható.
A nádas csatornáján keresztül átívelő lépcsőzetes pallót az SOS Keleti park kampány mozgósításának köszönhetően sikerült összerakni. Ezen a részen egyedül ezen a pallón keresztül lehet megközelíteni a szárazföldi részét a parknak.
Az idei nádtűzben megégett fák a nádas övezetben.
A Békás-patak mentén az aranyló nádas. Mellette pedig ismeretlen kezek által kivágott fák ágait és rönkjeit láthatjuk. Ez a része a parknak már nem az önkormányzaté. Egymásba érő magánparcellákból áll.
A Keleti park térképén látható, hogy pontosan milyen irányból és hol lehet megközelíteni ezt a még létező talpalatnyi városi zöldet, amelynek biodiverzitását mind az SOS Parcul Est, mind a Zona Verde Liberă kampányok is dokumentálták.