2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A lengyel plakátművészet nőábrázolása. Új kiállítás nyílt a Szépművészeti Múzeumban

utolsó frissítés: 12:56 GMT +2, 2019. március 12.

Milyen sorsa jutott az Utolsó tangó Párizsban és hogyan nézhet ki Elektra? Megnéztük, milyen módon jelennek meg a nők a híres lengyel plakátokon.


Február 27. és március 17. között tekinthető meg a Szépművészeti Múzeumban a Bukaresti Lengyel Intézetből érkező plakátkiállítás, amely a lengyel plakátművészet nőábrázolásának bemutatását tűzte ki céljául. A kiállítás annak apropóján született, hogy 2018-ban Lengyelországban a nők jogainak évét ünnepelték, ugyanis száz év telt el azóta, hogy a lengyel nők először szavazati jogot kaptak.

A hatvanas években a lengyel plakátművészet a minimalista formák, újító írásminták, a fantázia, az irónia és a rendkívüli szintetizáló erő együttesével vált népszerűvé világszerte – olvashatjuk az esemény leírásában. A mostani kiállítás kifejezetten azokat a plakátokat mutatja meg, melyeken nők szerepelnek. A tényleges kiállítás Krzysztof Dydo krakkói galériatulajdonosé és több mint 40 ezer alkotást foglal magába. A kolozsvári érdeklődők most negyvennél több plakátot tekinthetnek meg, többek között Waldemar Świerzy, Jan Młodożeniec, Franciszek Starowieyski, Kaja Renkas, Patrycja Longawa, Starowicz Monika és Amelia Marcelina munkáiból.

A Szépművészeti Múzeum két termében színház-, film –, televízió és digitális média számára készült plakátok tekinthetők meg, ezekből mutatunk párat.

Nem csak kifejezetten lengyel alkotások plakátjai szerepelnek a kiállításon, hanem egyes művek kifejezetten lengyel közönség számára készült poszterei is. Nem meglepő hát, hogy a Nina Simone vagy a kanadai Xavier Dolan Heartbeats (Les Amours Imaginaires) című filmje is visszaköszön a falakról.
A Gdańsk-i Teatr Wybrzeże előadásához készült plakát egy enyhén tudathasadásos hangulatot ragad meg, ami nem lehet véletlen: Csehov első drámájának szereplői uagynis rendesen vedelik az alkoholt, ha kell, ha nem.
Részlet az Alan Berg Lulu című operájához készült plakátból. A nem kicsit dekandens történetben cirkusz, prostitúció és a süllyedőben levő művészmorál is tematizálódik.
Részlet. Euripidész Elektrája, aki itt inkább hasonlít Gollamhoz.
Pasztellkréta-hatású Marilyn és Billie.
Michael Frayn Függöny fel! című komédiájának plakátja.
Az Utolsó tangó Párizsban enyhén pop-os plakátja.
Színkavalkád és pop-art a második teremben. Ezek a plakátok valóban nagyon figyelemfelkeltőek, valószínűleg nem menne csak úgy el melletük az ember az utcán.
Részlet a Lolita poszteréből.
Nők iskolája. Csinos kis szőttes, menő színházplakát.
"Ki butát vesz, nem csekély ésszel bir az. "