2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Piros, sárga, kék színekbe borult Kolozsvár

utolsó frissítés: 16:25 GMT +2, 2018. december 3.

Reméljük, hogy csak egy napra. Képekben mutatjuk a kolozsvári hivatalos ünepséget harckocsikkal és rengeteg konfettivel.


Arra lehetett számítani, hogy a centenárium évében puccosabb december elsejével készülnek Kolozsváron. És nem is csalódtunk. Volt minden a reggel 10 órakor kezdődő hivatalos ünnepségéken, és hol van még a vége.

Reggel 9 órakor a frissen felújított Vitéz Mihály lovasszobrához várták az ünneplőket. Igaz, csak azok mentek oda, akik feltétlenül meg kellett jelenjenek a koszorúzás miatt.
Előbb a hivatalosságok helyezték el a koszorúkat. A megye és a város elöljáróit a prefektus (Ioan Aurel Cherecheș a képünkön) és a katonaság képviselői követték.
Majd utánuk mindenki más, így a veteránok és a royalisták is tettek koszorút.
Íme egy kép a felújított Vitéz Mihály lovasszoborról. A szobor előtt a korábbi években nem szerveztek semmit.
Majd a végén mindenki fotózkodhatott egyet, hogy legyen, amit posztolni a Facebookra.
A hivatalos ünnepség 10 órakor kezdődött el a katonák bevonulásával. Ekkor nagyjából -10 fok körül lehetett a hőmérséklet, de legalább szépen sütött a nap.
A rendőrnek tanuló iskolásokat statisztaként használták, logó lett belőlük. A szervezők biztos közölnek majd felülről képet, ahol majd látni is lehet.
A politikusok bevonulása és egy óriási román zászló leeresztése után végre érdemben is elkezdődött az ünnepség. Közben pedig szólt a Deșteaptă-te, române!, ha igazi élményt akartok, akkor akár be is tehetitek Youtube-ról.
Azt be kell vallani, hogy Emil Boc, Kolozsvár polgármestere elég jó politikus. Úgy mozgatta meg a néhány beszéd alatt szétfagyott közösségét, hogy közben tökéletes PR képek is készültek az ünneplő tömegről.
A beszédek után következett az, amiért tulajdonképpen mindenki (a gyerekek viszik a szüleiket, vagy fordítva) kilátogatott az ünnepségre, a katonai parádé. Először harci helikopterek és vadászgépek jöttek, majd a katonaság, a rendőrség, a tűzoltóság, a csendőrség és a mentők egységei. Nem ez volt az utolsó alkalom, amikor felnéztünk az égre.
Elkélt a vastag kendő.
Harckocsikból is egészen változatos volt a kínálat, valószínűleg minden gyereknek ezek voltak kedvencei.
Mindenkinek jutott piros-sárga-kék színű sál is, az önkormányzat gondoskodott róla.
Tényleg változatos volt a felvonuló kínálat, mert még a helyi rendőrség szinte hallhatatlan elektromos autói is felvonultak.
Olyan, mintha mindenki bevetésre készen állna.
És amikor már mindenki azt hitte, hogy vége, mint a korábbi években, akkor kezdődött az igazi színkavalkád. Először a nappali tűzijáték, amikor a különböző színes futásokon megszokott színes port lőttek fel a levegőbe.
Majd jött a nemzeti színű konfetti.
Közben pedig a Noi suntem români szólt, ezt nem linkelem.
És amikor már azt hittük, hogy vége, akkor a gyulafehérvári nagygyűlést újrajátszó csapattal találkoztunk.
Előtérben Iuliu Hossu püspök, aki a centenárium alkalmából szobort is kapott a Deák Ferenc utcai görögkatolikus templom előtt. Csütörtök délután leplezték le az alkotást.
És a piros-sárga-kékbe borulásnak még nincs vége, este biztosan folytatódik.