2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meg leszünk váltva (vagy nem): így szentelték fel a 110 millió euróba kerülő gigakatedrálist

utolsó frissítés: 16:24 GMT +2, 2018. december 3.

És vajon még hányszor fogják?


A hétvége nagy eseménye volt a 110 millió euróból készült Nemzet Megváltásának Katedrálisa felszentelése, amelyen nem vett részt sem Klaus Johannis államfő, sem Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke, de legalább tűzvédelmi engedély nélkül, félkészen szentelték fel mintegy 30 ezer hívő jelenlétében. Még dulakodás is kitört a mindenre elszánt hívek és a csendőrök között. Sőt egy kirúgott ortodox pap is felgyújtotta magát, bár szerencsére eloltották. Szóval november 25-én végre teljesült a román ortodox egyház évszázados óhaja. Ott voltunk mi is az eseményen, jó közel.

A képek nagyjából időrendben következnek. Az eseményen részt vett Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka is. A fotón épp őt látjátok, amint megérkezik.
Görögországból magával hozta Bukarestbe a románság védőszentjeként tisztelt - az evangéliumot az apostolok szétválása után Kis-Ázsia és a Fekete-tenger térségében hirdető - Szent András ereklyéjét, illetve Szent Katalin alexandriai vértanú ereklyéjének egy darabját.
Daniel pátriárkával, a Román Ortodox Egyház vezetőjével közösen elindulnak, hogy felszenteljék a katedrális oltárát és ikonosztázát.
Közben gyülekeznek a hívek is.
A 120 méter magas, 70 méter széles, 120 méter hosszú és 38 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttesből egyelőre csak a katedrális készült el, az is csak 95 százalékban. És még azt is jótékony köd fedi el a képen.
Példás fegyelemmel vonulnak be a katedrálisba. Úgy néz ki, mintha még nem készült volna el a katedrális lépcsője sem, és hirtelen OSB lapokból improvizáltak volna egyet.
Egy jó nagyot. Előtérben az egyházi elöljárók autói.
Egy Merci, egy Audi, egy BMW és egy Škoda
Közben agheasmă (szentelt víz) osztás zajlott. Erről a rítusról magyarként valószínűleg elég keveset tudunk, pedig már 100 éve hivatalosan is együtt élünk.
Minden esetre nem tűnik túl higiénikusnak.
Daniel pátriárka elhajt a Mercijével, de mi még maradunk egy kicsit a helyszínen.
Gigi Becalival együtt, aki ha már ott volt, akkor a sajtónak is nyilatkozott egyet.
Azt az ikonosztázt szentelték most fel.
Nem kicsi, és még mindenhol ott vannak a veszélyre figyelmeztető piros-fehér szalagok.
A katedrális főbejáratának egyik kapuja, pontosan három van belőle.
Ezek után már csak az maradt hátra, hogy elhagyjuk a helyszínt. Ki lábon, ki hordágyon.