2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hagyományok vonzásában: ismét Csíkszeredában találkoztak az erdélyi prímások

utolsó frissítés: 20:28 GMT +2, 2018. november 20.

Évről évre lelkes közönség várja, ugyanakkor a szakmai körökben is elismert és számon tartott népzenei nagyrendezvény az Erdélyi Prímások Találkozója.


A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes idén november 13. és 16. között szervezte meg az Erdélyi Prímások 21. Találkozóját az együttes székhelyén, a csíkszeredai Városi Művelődési Házban. A Találkozó 4 napja során népi ének/vonós/pásztorfurulya ingyenes szakmai képzésre, néprajzi előadásra, gálaműsorokra, táncházakra került sor.

Az utóbbi években a találkozó keretében lehetőség nyílt hagyományőrző énekesekkel, zenészekkel közösen elmélyülni egy-egy tájegység népzenéjében. Idén az érdeklődők Tankó Jánosné Gábor Esztertől gyimesi énekeket tanulhattak, Ségercz Ferenc segítségével, szakmai irányításával a pásztorfurulya csodálatos világával ismerkedhettk meg kezdők és haladók, illetve népi vonós szakmai továbbképzéseket tartott Szabó Dénes magyarbecei prímás.

A fent felsorolt szakmai továbbképzéseken kívül november 14-én, Széki vonós bandák címmel dr. Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék adjunktusa tartott előadást.

November 15-én Első kézből… címmel az erdélyi hagyományőrző zenészek és táncházzenészek gálaműsora, majd november 16-án a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék hallgatóinak gálaműsora volt megtekinthető. A két gálaműsort táncház követte a műsorokban fellépő zenészek közreműködésével.

Fotók: Gábos Albin