2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Sziget elhozza a szerelmet, a szabadságot és Székelyföldet is

utolsó frissítés: 17:08 GMT +2, 2018. augusztus 14.

Amennyire lepereg az Untoldról a sokat erőltetett magic, meglepetésünkre annyira helyén van a Szigeten a büszkén hirdetett szabadság.


A Transindex nem, de én először vagyok Szigeten, ami azzal jár, hogy az első napomon jóformán csak kóvályogtam a területén, és próbáltam kitalálni, most akkor balra vagy jobbra van a nagyszínpad, és biztos vagyok benne, hogy egy hét után is lennének olyan helyszínek, ahol biztosan nem jártam, és a második nap után is hosszabb lenne azt felsorolni, hogy hol nem jártam még, mint leírni azt, amit már kipróbáltam. És azzal is jár ez, hogy menthetetlenül úgy fogok írni róla, mint aki először meséli el az élményét.

Az első benyomás pedig egyértelmű, hiába nagy és építették úgy, hogy ne ismerjük ki benne könnyen magunkat, illetve van körülötte egy misztikum, attól még a Sziget is egy fesztivál porral, sorban állással, indokolatlanul drága piával és kajával, gusztustalan vécékkel, sok szeméttel és rengeteg részeg fesztiválozóval. A második benyomás ennél sokkal bonyolultabb, és már ahhoz is köze van, hogy miért szeretik sokan ilyen nagyon ezt a fesztivált.

Lehet, hogy a rengeteg külföldi miatt van, akik ellepik az egész fesztivált, és külföldiként általában lazábban viselkedik az ember, az új környezetben olyat is megenged magának, amit otthon ritkábban, és ez magával ragad, de arra a néhány napra, ameddig részt veszünk, tényleg sikerül elhitetni, hogy a szabadság szigetén élünk. Ez az a nagyon egyszerűen és találóan megfogalmazott életérzés, amire már az a szigetes útlevél is utal, amit a bejáratnál a kezedbe nyomnak, és onnan gyűjtheted a pecséteket, hogy mit próbáltál már ki, és ez az, amit nem sikerült a korábban már említett Untoldon megcsinálni, és ami miatt szerintem lepereg róla a varázslat. És az életérzés az, ami miatt az Electric Castle úgy is sikeres évet zárhat, hogy éppen a lineup nem a legfényesebb.

Kép és szöveg: Gál László

Egyrészt ott van a délutáni programok egész sora, amit kipróbálni szinte az egész fesztivál alatt lehetetlen. És a cirkusz még nem is annyira a szabadság megtapasztalásáról szól, mint a nevetésről.
Lazulni a nyugágyban viszont már egy kicsit arról is, ebben az esetben főleg a fotósnak.
Endre annyira nem örült, hogy akrobata lett belőle, de így járt.
A díszletében is szabadságot, a „légy az, aki vagy” érzést erősíti a fesztivál.
Akár azt is kipróbálhatod, hogy milyen érzés az, ha bekap egy hal.
Így biztosan csak egy fesztiválon lehet karaokézni.
Örök élmény
Bár a fesztiválon még azért is pénzt kérnek, hogy feltöltesd a telefonod (ellentétben a romániai zenés események többségével), azért bőven van ingyenes foglalkozás is. Ez mondjuk pont nem olyan.
Már azt is értem, hogy a meleg ismerőseim többsége miért van annyira oda a fesztiválért. Nagyon színes itt a szivárvány, és bátran lehet valaki meleg vagy leszbikus, sőt férfi, nő és a kettő között és azon kívül is valami. Mi ez, ha nem szabadság?
És mindenki nyugodtan lehet székely, fel lehet húzni ezt a zászlót is az ír, a holland, a belga vagy a román mellé.
Őszintén el lehet mondani, hogy mit szeretnél még elérni, mielőtt meghalsz.
Itt nem fog ezért sem elvinni a rendőrség.
Ennél merészebb vágyakat is megfogalmazhatunk.
És itt biztosan nem fog megbotránkoztatni senkit, ha nem tartod be az általános öltözködési normákat. És már Pinkdáma is készül erről.
A Sziget abban is más, hogy az újságíróknak ingyen bejárásuk van a Nagyon Fontos Embereknek fenntartott helyszínre, ahová minimum a vécék miatt is érdemes bejárni. Nem csak azért, mert tiszták, hanem mert arra is figyelmeztetnek, hogy ezen a helyen még a királynő is emberi.
A szürkület sok őrületet...
... és még annál is több fénydekorációt hoz.
A szabadság érzéséhez az alkoholon (és adott esetben egyéb tudatmódosító anyagokon kívül) nem árt a zene sem. Vasárnap Dua Lipa hozta a slágereket a szigetlakóknak, és ők igen érzékenyen reagáltak rá, és óriásit buliztak rá.
Még jelentkezünk!