2019. április 25. csütörtökMárk
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kolozsvári végzős képzőművészek tárlatán jártunk

utolsó frissítés: 10:58 GMT +2, 2018. július 3.


Csütörtök estig még meg lehet nézni a kolozsvári Művészeti és Formatervezői Egyetem végzőseinek tárlatát az Expo Transylvanián. A hely továbbra is alkalmatlannak tűnik a végzősök munkáinak a bemutatásra, kaotikus, túlzsúfolt és abban sem vagyunk biztosak, hogy esőálló, de ennek ellenére csak ajánlani tudjuk, hogy elmenjetek. Mi már megnéztük, és hoztunk egy válogatást nektek belőle.

Kép és szöveg: G. L.

Lehet, hogy ez most nem úgy néz ki, mint egy festmény, de igazából valami olyasmi. Idén nagyon sok volt az olyan festészeti munka, amilyen különböző anyagokat, textúrákat, fotókat építettek bele a képbe. Ez a legbolyhosabb példa.
A képkeretet érdemes figyelni, és annak dekorációját. A kép Kilyén Eszter munkája.
Az ilyen festészeti kollázsból többet is mutatunk, mert elég gyakran előfordult. Ennek a festménynek a hátterében is felsejlik egy vágóhód fotója, előtérben pedig egy klasszikusabb tárgy leképzése.
Aktfotók festészettel ötvözve, ez még egyértelműbb, mint az előzőek. Farkas Andrea munkája.
És még egy ilyen kollázs, egészen pici lánnyal a sarokban. A sorozatnak a címe, amelyben készült (mindenik hasonló technikával): Fenséges és banális a festészetben.
Persze voltak klasszikusabb festészeti munkák is, ez például a babonáinkat festette meg, és a festészetnek azt a tulajdonságát akarja megmutatni, ammellyel láthatóvá teheti a láthatatlant.
Variációk egy formára. Különböző technikákkal készítették el ugyan azt a képet.
Ez élőben még ijesztőbb.
Erről csak annyit, hogy nem véletlenül emlékeztetnek a horgok sellőkre. A leírása szerint bár az alkotó a mitológiából merítette az ihletet, de természetesen a jelen társadalmi problémáira reflektál velük, így például a férfi és női szerepekre.
Alter Ego a sorozat cím, amelyben ez a kép készült.
Ez csak úgy, mert szeretem a disznókat.
A kukkolás és a magamutogatás kortárs társadalmi kontextusáról készültek ezek a grafikák.
18 éven felüli tartalom, ilyen is van és az érzékeinkre akar hatni.
Az előző braille írásos tartalomhoz hasonlóan ez is vakoknak és gyengén látóknak készült, csak ez inkább 18 éven aluli tartalom.
Ez már a dizájnrészleg, és a képen egy székként és asztalként egyaránt használható bútordarab. Talán annyi hátránya van, hogy az egyszerűségi teszten nem ment át, gondos mérlegelés után sem sikerült átalakítaniuk a lányoknak.
Átalakítható bútor a cicáknak és a gazdáiknak, semmi több, de annak elég pazar.
És lámpák, amelynek célja érzékeny kapcsolatot teremteni az ember, a fény és a növényzet között. Állítólag olyan szobanövények vannak beleépítve, amelyeknek nincs szükségük földre, mert a levegőből nyerik a tápanyagot.
Ez a fotós munka azt próbálja megmutatni, hogy hány arca is van egy embernek.
Formázott désaknai sótömbök.
Szintén egy szobrászati munka, sok magyarázat sem kell hozzá.
Ez már nem szobrászat, hanem kerámia, méghozzá egy háborús jelenet.
Kerámiában ritkán látunk ilyen felhasználást, az asztal könnyezőpálma motívumai más használati tárgyakon is visszaköszöntek díszítésként.
Folyamatosan változó anyagok (vagy nem).
Ez élőben is pont ennyire fluffy volt, mint a képről tűnik. Ezek már a textilszakosok munkái.
Ez sem divattervezés, hanem még mindig "textil", és újfajta alkotási paradigmával kísérletezett a textiltervezésben az alkotója.
Ahogyan ez is, de már inkább díszítőművészet Tibád Eszter munkája.