2019. április 25. csütörtökMárk
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Pride volt az elmúlt időszak legüdítőbb eseménye

utolsó frissítés: 21:42 GMT +2, 2018. június 25.

Jót tett a tavalyi Pride, idén még többen mentek ki Kolozsváron, és sokkal vidámabbak voltak.


A szervezők 17 órára hívták össze a felvonulni akarókat, előtte egy kis csapat még próbavonulást tartott a központban, mivel a városháza oda nem adott engedélyt felvonulni, mondván, hogy útjavítási munkálatok vannak, nem lehet. 17 órára azonban jó kis tömeg gyűlt össze a Horia Demian Sportcsarnok előtti téren, körülbelül 1500 ember, szivárványos zászlókkal, üzenetekkel.

A polgármesteri hivatal igyekezete ellenére, hogy ismét a lehető legkevesebb nyilvánosságot kapja a rendezvény, a felvonulók vidám hangulatban tették meg a Garibaldi és Rákóczi híd közötti sétát a Szamos mindkét felén, ami feltűnő volt, hogy nagyon sok fiatal, középiskolásnak látszó jött el, a másik feltűnő dolog pedig az volt, hogy jót tett a közösségnek, hogy idén a szervezők nem kérték őket arra, hogy fehér pólóban vonuljanak, mindenki fesztelen volt, és nagyon sok esetben nagyon kreatív sminkek, frizurák, ruhák tarkították a tömeget.

A felvonulás előtt beszédek hangzottak el, a Pride-ot hivatalosan Andreas Wolter, Köln város alpolgármestere nyitotta meg, aki egy meleg és roma, fiatal zöld politikus. Beszédében örömét fejezte ki, hogy ennyien eljöttek, de figyelmeztetett rá, hogy a Pride helye a központban lenne, és egy közösség gazdasági jólléte a nyitottságon alapszik. Voltak más külföldi politikusok is: Pascal Fesneau tiszteletbeli francia konzul arról beszélt, hogy nagyon fontos szavazni, hogy ne egy konzervatív, populista, bezárkózó politika legyen hatalmon, hanem egy nyitott és progresszív párt, Wouter Reijers tiszteletbeli holland konzul pedig arról beszélt, hogy a narancs mindig is a szivárvány színe fog maradni, és büszke arra, hogy Hollandia először legalizálta az Unióban a melegházasságot, és Romániának is ezen az úton kell elindulni. Felszólalt két hazai politikus is, egyrészt Eckstein-Kovács Péter, akinek a szervezők külön meg is köszönték, hogy annak idején végigvitte azt a törvényt, amely a melegek diszkriminációját tiltja, másrészt a ott volt Adrian Dohotaru parlamnti képviselő is, aki az USR színeiben jutott be, de mára már független lett.

A felszólaló civil szervezetek képviselői számos üzenetet megfogalmaztak, egyrészt azt, hogy Kolozsvár multikulturalitásához illenék a meleg közösség felvonulásához jobb helyszínt biztosítani (és többnyelvű feliratokat biztosítani, és nem photoshoppolni ki a magyar történelmet a képekből), mint ahogy az is, hogy melegnek lenni és megmutatni magad, az oké, de a legjobb, ha tehetséged is a jogegyenlőség kivívásának szolgálatába állítod, és részt veszel olyan szervezetek munkájában, amelyek ezért küzdenek.

Időközben kijött a szervezők által hivatalosan meggbecsült szám, szerintük 2700-an voltak. Innen is azt kívánjuk nekik, amit maguk mondtak el a színpadon: 10 év múlva már a város is fel fogja ismerni, hogy semmi gondot nem jelent a meleg közösség felvonulása, sőt, akár gazdasági hasznot is hozhat. 10 év múlva legyen minden jobb. Legyen már jövőre is jobb.

szöveg: Kulcsár Árpád
fotó: Gál László

Próbafelvonulás a központban, itt még nem látszott, hogy nagy buli lesz
Aki elég színes, azt kiszúrja a média
A felszólalók egy része
Indulásra készen
Andreas Wolter, Köln alpolgármestere és Stefanie Schmidt német melegjogi aktivista vezette a felvonulást
A csendőrség leginkább csak megfigyelt (és fotózott)
Idén ellentüntetők nem voltak, vagy ha igen, akkor jól elrejtőztek, helyette ilyen ragaszokat hagytak a felvonulás útvonala mellett
A Pride egy olyan ritka alkalom, amikor két férfi is meg meri fogni egymás kezét
Így lett vége (nekünk)