2019. április 25. csütörtökMárk
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A csíksomlyói zarándoklat képekben

utolsó frissítés: 12:14 GMT +2, 2018. május 22.

Százezrek gyűltek össze szombaton délelőtt a csíksomlyói hegynyeregben a pünkösdi zarándoklatra.


A hegytetőn a búcsú előtti órákban a szervezők folyamatosan jelentették be az érkező csoportok lélekszámát, és a csoportvezetők nevét. A gyalogos zarándokcsoportok bejelentését olykor megtapsolta az összegyűlt tömeg. Amint elhangzott, a 42 kilométerre fekvő Székelyudvarhelyről például több mint nyolcszázan zarándokoltak gyalogosan.

A szentmisét celebráló Marian Adam Waligóra pálos szerzetes az élet védelmének a mindenek fölöttiségéről beszélt

A szerzetes a több százezres tömeggel is elismételte Mária akkor mondott szavait, amikor megtudta, hogy Isten fiát hordozza: "Istenem legyen nekem a te igéd a te szavad szerint". Az idézett kijelentés az idei búcsú jelmondata is volt.

Mária megmutatta, hogy szereti az életet. Nyitott szívvel fogadta a hírt, hogy az isten fiának az anyja lesz. Elfogadta hivatását, azonosult vele, és amikor kellett harcolt a gyermeke életéért. Nem akart megszabadulni Jézustól, mint szükségtelen dologtól - hangoztatta.

Marian Adam Waligóra arra figyelmeztetett, hogy a fejlett világ embere nem mindig cselekszik az isten akarata szerint. Példaként egy Alfie nevű kisfiú esetét hozta fel, akit áprilisban egy bírósági ítélet nyomán hagytak meghalni egy liverpooli kórházban.

Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
MTI fotó/ Mohai Balázs
Jól látszik, mennyien gyűltek össze. (MTI fotó/Mohai Balázs)
Viszik a labarumot. A csíksomlyói kegytemplom egyik kultikus tárgya, a labarum, a pünkösdi búcsú fő szimbóluma 30 kg súlyú, díszes kelmével bevont, méhkas alakú jelvény. A nép nyelvén ismert labóriumot a körmenetet vezető papság előtt viszi a csíkszeredai Római Katolikus Gimnázium legjobb végzős diákja. A korabeli dokumentumokban följegyezték azon zászlóvivő (laborifer) nevét, aki a többórás körmeneten minden segítség nélkül vitte az egykori hadizászlót.

A Csíksomlyón található labarumot a ferences hagyomány szerint az 1567-es hargitai csata győzelmének emlékére készítették. A Csíksomlyói Római Katolikus Gimnázium 1730-ban alakult Mária Társulatának diákjai ezen zászló alatt vonultak az oratoriumból a templomig. (MTI fotó/Mohai Balázs)
Marian Adam Waligóra pálos szerzetes, a czestochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke szentmisét celebrál. (MTI fotó/Mohai Balázs)
A labarumot viszik a csíksomlyói kegytemplomból a csíksomlyói búcsún tartott szentmisére, a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyereghez. (MTI fotó/Mohai Balázs)
Áder János magyar köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita (MTI fotó/Veres Nándor)
Áder János magyar köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita (MTI fotó/Veres Nándor)
Csíksomlyói búcsú (MTI fotó/Mohai Balázs)
A csíksomlyói búcsúra tartó gyimesi csángó zarándokok Gyimesfelsőloknál (MTI fotó/Mohai Balázs)