2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A nők jogaiért vonultak fel vasárnap Kolozsváron

utolsó frissítés: 11:46 GMT +2, 2018. április 17.

Megközelítőleg 200 résztvevője volt annak a megmozdulásnak, amelyet vasárnap délután tartottak Kolozsvár központjában, hogy a nők jogaira (pontosabban azok hiányára) hívják fel a figyelmet.


fotók: Tóth Helga

A felvonulás jó hangulatban, nagyon lazán és jó részt csendben zajlott, táblákat és plakátokat feltartva sétált át a tömeg a Deák Ferenc utca Fő tér felőli végétől (a Memorandisták emlékművétől) a Győzelem moziig, majd vissza. De még így is jobban jártak, mint a tavalyi Cluj Pride résztvevői, akiket rendesen eldugtak a világ szeme elől. A szervezők azért a végén megjegyezték, hogy remélik, jövőre többen lesznek és hosszabb útvonalat is engedélyez számukra a polgármesteri hivatal.

Így csak a teraszokon ücsörgők csodálkoztak rá csendben felvonulókra, akik közül csak páran skandálták időnként a: "My body, my choice, raise your voice!", hasonló rendezvényeken gyakran használt szlogent. Emellett talán a táblákra rajzolt női méhek jelenthettek némi meglepetést pár sétálónak. A résztvevők zömében fiatal nők voltak, de természetesen társult jó néhány férfi és pár család is. Viszonylag sok külföldi is lehetett, jellemző volt a németül és angolul beszélők kis csoportja.

Kihangosítás nem volt, így nehezen hallatszott a szervezők hangja, de nagy beszédeket nem tartottak, csak elmondták, hogy mit szeretnének elérni. Ismét hangsúlyozták, hogy az április a szexuális erőszakra való figyelem felhívásának hónapja, a cél pedig a köztudat emlékeztetése arra, hogy a nők is emberi lények, és akként is kellene bánni velük. Azt kérik, hogy a rendőrség, az igazságszolgáltatás és az egészségügy biztosítson kellő védelmet és ellátást a szexuális erőszak túlélői számára, és a hatóságok tegyenek meg mindent a megelőzés, illetve a gyors segítségnyújtás érdekében. Állami támogatással hozzanak létre még több menedékházat a családon belüli erőszak túlélőinek, biztosítsanak számukra megfelelő jogi és pszichológiai segítséget. Ugyanakkor az agresszorok esetében vezessenek be egy megfigyelési rendszert, amivel biztosítható, hogy valóban eleget tegyenek a távoltartási végzésnek. Fontosnak tartják továbbá, hogy a közvélemény és a sajtó ne bagatellizálja a szexuális erőszak eseteket, és azt is kérték, hogy vezessék be a szexuális nevelést a romániai iskolákban.

A megmozdulás szervezői: a COMMA az Asociația ATENA DELPHI, eLiberare és PATRIR - Peace Action, Training and Research Institute of Romania szervezetekkel partnerségben.

További infók és videó itt!

#exist: érte létezem. /"Ha többet számít neked egy sejt, mint egy megerőszakolt nő, akkor nem vagy élet-párti."
A férfiak ügye is
Kiért létezem? Az én méhem, az én döntésem
A női jogok emberi jogok
A nők elutasítják a kizsákmányolást
A minőségi férfiak egyenlőség-pártiak
Szexuális nevelést akarunk az iskolákban
Harcold ki a tered!/Szolidaritás a roma lányokkal
A minőségi férfiak nem ijednek meg az egyenlőségtől/Dolgok, amelyek nemi erőszakhoz vezetnek: 1. rövid szoknya, 2. részeg lány, 3. flört, 4. erőszaktevők
Az igaz férfiak társak, nem csak hazudnak
Túlélő, nem áldozat
Kiállok mellette/ Nem hiszem el, hogy még mindig ezért kell tüntetnem
Mi akadályoz meg egy abortuszt? A. a szexuális nevelés/B. vallási akciók a kórházak előtt
A verésre nincs mentség
A lányok csak alapvető emberi jogokat szeretnének
Nem akarjuk ezt többé!