2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az amerikai, a belga és a brit nagykövet is tudja már, hogy milyen a székely farsangbúcsúztató

utolsó frissítés: 12:09 GMT +2, 2018. február 13.

Ezúttal Csíkszentsimon adott otthont a 26. Hargita Megyei Farsangbúcsúztatónak.


Farsangbúcsúztatón vett részt Csíkszentsimonban Hans Klemm, az Amerikai Egyesült Államok, Paul Brummel, az Egyesült Királyság, Thomas Baekelandt Belgium és Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete.

A diplomaták némelyike a családjával vett részt a farsangi ünnepélyen, a brit és a belga nagykövet a kürtőskalács készítését is kipróbálta az egyik standnál.

Szintén a hagyományos székelyföldi farsangbúcsúztató szokásokkal ismerkedett Tolna megye küldöttsége is a hétvégén. A magyarországi megyével Hargita megye önkormányzata testvérmegyei szerződést írna alá a jövőben, hogy szorosabbra fűzzék gazdasági és kulturális kapcsolataikat.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat RMDSZ-es elnöke elmondta: politikamentes látogatáson vettek részt a vendégek, hogy a székelyföldi kulturális értékek, vendéglátás híre általuk messze jusson.

Fotók: Gábos Albin

Hargita megyében 26 éve tartanak farsangbúcsúztató ünnepséget.
Kozma Istvánnak, Csíkszentsimon polgármesterének és a Hargita Megyei Kulturális Központnak is köszönetet mondott Borboly Csaba a szervezésért.
A nagykövetek az Agerpres tudósítása szerint jó diplomatához illően elismerően nyilatkoztak a megismert néphagyományokról, a megkóstolt italokról és ételekről.
Idén 13 Hargita megyei település hagyományőrzői mutatták be farsangi szokásaikat.
Minden évben más település látja vendégül a hagyományőrző csoportokat, idén Csíkszentsimon volt a házigazda.
A "stafétát" egyébként Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere vette át, jövőre ott rendezik a megyei farsangbúcsúztatót.