2019. július 17. szerdaEndre
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Antal Árpáddal néztük meg Sepsiszentgyörgy új sportcsarnokát

utolsó frissítés: 14:12 GMT +2, 2018. január 5.

A város épülő sportközpontjának az első létesítménye ez, de nem kell sokat várni a következőre.


"Az elmúlt években Sepsiszentgyörgy felkerült az országos sporttérképre, és ez egy tudatos építkezés volt. Az önkormányzatok által támogatott kosárcsapatot 9 évvel ezelőtt indítottuk el, és gyakorlatilag elértük, amit el lehetett érni. Persze sok bírálat ér, mert sok az amerikai játékos vagy azért, mert közpénzt olyasmire költünk, ami kimegy a városból, mert ez részben valóban kimegy. De meggyőződésünk az, hogyha azt akarjuk, hogy a gyerekek sportoljanak, ha azt akarjuk, hogy legyen egy horog, ami által a mozgást és sportot megszeretik, akkor kellenek példaképek és kell a siker. Ha nincs eredmény, akkor kiürülnek a létesítmények.

Ezt látjuk a fociban is, ahol szintén felkerültünk most a térképre. Az nem az önkormányzat érdeme, hanem egy vállalkozóé, a Diószegi Lászlóé, hiszen ő indította el. Mi besegítettünk, amennyire a törvény engedte, de ez az ő érdeme. A fociban pontosan látjuk, hogyha van eredmény, akkor tele van a lelátó. Amikor pedig nincsenek sikerek, akkor a szurkolók nem lojálisak, nem tartanak ki a csapat mellett.

A harmadik pillér a jégkorong, ami már szintén elindult. A jégkorongot is az önkormányzat és a helyi szereplők indították el, de ott a Székelyföldi Jégkorong Akadémián keresztül indulnak el különböző programok és beruházások" - magyarázta Antal Árpád polgármester bevezetőként.

Ennek a felvázolt tervnek a lelke és az első létesítménye a Sepsiszentgyörgy Csíkszereda felőli kijáratánál megépült Sepsi Sportaréna, amelyet 2017 őszétől használhat a nagyközönség. Már épül mellé a légtartásos sátorral fedett mobil hokipálya (illetve a sportcsarnokban is fel lehet építeni egy hokipályát), de terveznek 4 teniszpályát (2 fedett és 2 szabadtéri) és egy sporthotelt is a környékére. Tehát bőven lesznek még fejlesztések.

Kép és szöveg: Gál László

Az ország egyik legmodernebb sportcsarnokaként harangozták be. "Ez egy eléggé átalakítható, multifunkcionális aréna, Romániában nem sok olyan sportcsarnok van, amit néhány óra alatt a kosárlabda vagy kézilabda pályából jégkorong pályává lehet alakítani. És abból adódón, hogy egy jégkorongpálya sokkal nagyobb, mint a kosár- vagy kézilabdapálya, olyan megoldásokat kellett találni, hogy a lelátókat össze lehessen húzni, ki lehessen bővíteni annak függvényében, hogy mi zajlik a játéktéren. Ez a multifunkcionális része amitől azt lehetne mondani, hogy korszerű" - magyarázta Antal. Az épület (innen nézve) jobb oldalán van a főbejárat, a bal oldalán pedig a sportolói bejárat. Mi az utóbbin fogunk bemenni, lévén azok a részletek érdekelnek főleg, amit máskor nem látni. (Fotó: Vargyasi Levente)
Ez a bejárat a nézőtérre. Nyilván feltűnik, hogy nem mostanság készültek a képek. Ennek oka a következő képen válik nyilvánvalóvá. Ez a fotó még augusztusban készült, amikor először mutatták be a nagyközönségnek az épületet. (Fotó: Vargyasi Levente)
Épp nagyon köd volt, amikor mi ott jártunk, de az épület ívei így is nagyon szépen látszanak. Sőt, még az épülő mobil jégkorongpálya munkálatai is felsejlenek.
Mi viszont a sportolói bejáraton mentünk be. Itt egyből látszik a kifüggesztett órarend, amihez egy rövid magyarázat is jár. "Nem önfenntartó a sportcsarnok, és nem is számoltunk azzal, hogy önfenntartó legyen. Ennek nem gazdasági haszna van a város számára. Bár nyilván nagyon sok jövedelmet generál máshol a városban, amit ha összeadnánk, pluszos lenne a története. Ez elsősorban arról szól, hogy élményeket nyújt. Emellett emeli a városnak a rangját is. A legfontosabb mégis az, hogy kisgyerekek járnak oda, tehát az egészséges életmódot tudjuk a társadalom különböző rétegei számára népszerűsíteni. És azt hiszem, hogy ez megfizethetetlen. Szeptemberben indítottuk el az óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló programot, aminek keretében hetente nagyjából 2000 gyerek fordul meg az arénában" - mondta el a polgármester.

A kifüggesztett papír az említett program egyik tájékoztatója, hogy ki melyik öltözőt használhatja. A programban a város összes oktatási intézménye részt vesz, és a teremhasználat természetesen ingyenes.
Természetesen az arénában zajlanak a Sepsi SIC meccsei is. "És nemcsak sportrendezvények zajlanak itt, mert volt már kulturális és egyházi rendezvény is. A célunk az, hogy legyenek a vállalkozásokat erősítő események is, expókat is akarunk szervezni" - tette még hozzá az aréna kihasználtságának témájához a polgármester. Az első hivatalos esemény egyébként a létesítményben a Magyar Állami Operaház által szervezett Kárpát-Haza OperaTúra előadás-sorozatának a Hunyadi László bemutatója volt, szeptember 4-én.
A sportolói bejáraton érkeztünk, az első számú öltözőt meg is nézzük. A hivatalos feliratok még nem érkeztek meg, ez is jelzi, hogy mennyire friss még a történet.
Ez a vendégcsapat öltözője, nincs is kidekorálva nagyon a csapat színeivel. A körbevezetésen Antal Árpád mellett a Sepsi ReKreatív igazgatója, Bodor Lóránd és Barta Mónika, a Városimázs iroda munkatársa is részt vett. A sportcsarnok működtetője a Sepsi ReKreatív, amelyik többek között a városi jégpályákat, az uszodát, a sípályát és strandot is felügyeli, tehát a város sportlétesítményei az ő irányításuk alatt állnak.
Összesen egyébként 6 (kisebb és nagyobb) öltöző van a létesítményben.
Ez a sportolói folyosó a háromszintes épület földszintjén. Ezen a szinten az öltözők mellett raktárak, irodák, edzőpálya, táncterem, fitneszterem, technikai és orvosi szobák, illetve különböző irodák is találhatóak. Mindent nem fogunk bemutatni, mert például egy fehérre meszelt, teljesen üres doppingszoba azért nem annyira érdekes. A Sepsi SIC öltözőjébe, amiben állítólag még szauna is van, pedig nem jutottunk be.
Részlet az önkormányzat által vásárolt jégpálya-karbantartó gépről. A Rolba már bevetésre készen várja, hogy használják.
Ez a földszinti edzőpálya bejárata, ahol a már említett foglalkozásokat tartják a kicsiknek.
Iskolai időszakban hétköznaponként használják az óvodások és kisiskolások a termet. Összesen 10 szakember foglalkozik velük. Ezek nem feltétlen specifikus edzések, hanem inkább a mozgást megkedveltető foglalkozások. Persze, ha valaki tehetségesnek tűnik, a szakemberek megpróbálják meggyőzni a szülőket, hogy járjanak külön edzésre is. Délután a profik használják a termet, de adott esetben ki is lehet bérelni. A teremben minifoci, kosár- és kézilabda, illetve lábtenisz-pályákat festettek fel. A terem érdekessége, hogy tűz esetén a szemközti falon látható ablakok automatikusan kinyílnak, amint bekapcsol a tűzriasztó.
A raktárban őrzik a város két új mobil jégpályáját. Vagyis amikor ott jártunk, akkor csak egyet őriztek, mert a kisebb (20x40 méter) épp a város központjában volt beüzemelve. A nagyobb pedig azt várja, hogy elkészüljön az aréna melletti légbefújásos sátor, ahol aztán beüzemelhetik. De a raktárban tartják ezen kívül a teniszpálya padjait, a röplabdások bírói emelvényét is.
Ide épül fel a már sokat emlegetett mobil jégpálya. Amikor ott voltunk, februárra ígérték az átadását, állítólag már minden szükséges felszerelés megvan, csak dolgozni kell, hogy kész is legyen.
A játékteret 4 óra alatt lehet átalakítani, felszedni a padlót, és letenni a jégpályát. Illetve ugyanennyi időbe telik a visszacserélés is. Ezzel most be is fejeztük a földszint körbejárást, jöjjön az első emelet, ahol a nézőtérre lehet bejutni, illetve itt van a VIP szektor bejárata is.
A csarnok 3000 férőhelyes, amiből 700 mobil szék. Ezeket az állandó ülések alá lehet betolni. "Szentgyörgy egy 56 ezres város, az nem tűnt életszerűnek, hogy egy 5000 főt befogadni képes arénát be tudjunk lakni és fenn tudjuk tartani. Akkor voltak talán a legtöbben az arénában, amikor a kosárcsapat az Európa-kupában az Olympiakosz Pireusszal játszott, és akkor 2700-2800 ember lehetett itt, tehát jól becsültük meg az aréna nagyságát" - mondta a polgármester.

Így viszont Sepsiszentgyörgyön nem szervezhetnek felnőtt nemzetközi tornákat. "Csak világbajnokságot és Európa-bajnokságot nem szervezhetünk, de erre csak azt mondhatom, hogy az nem is mi szintünk, például azért sem, mert nem tudunk megfelelő szállást biztosítani a résztvevőknek. Nemzetközi ifjúsági rendezvényeket szervezhetünk, és úgy gondoljuk, hogy Brassóval összefogva eljuthatunk oda, hogy szervezzünk is közösen valamit, de Szentgyörgy önmagában amúgy sem tudna, mert az egyéb infrastruktúrája sincs meg hozzá" - nyilatkozta Antal.
Nemzetközi mérkőzéseket viszont tarthatnak, a világítás is megvan hozzá. Összesen egyébként 8 különböző megvilágítás van beállítva, ezeket lehet ezekkel a gombokkal bekapcsolni. Különböző fényeket kapcsolnak be a hoki/kézilabda, illetve röplabda/kosárlabda megvilágítására. Ugye az a lényeg, hogyha felnéznek a játékosok, akkor ne világítson szembe velük a reflektor. De befolyásolja az is a világítást, hogy közvetíti a tévé vagy sem. A legtöbb megvilágítása a nemzetközi kézilabda/hoki mérkőzéseknek van, amit a tévé is közvetít, míg a legkevesebbet a kosárlabda edzésekre kapcsolják fel. Egyébként a második emeleti technikai szobába járunk. Ezen a szinten vannak a sajtónak fenntartott riporteri szobák is.
De először még egy példa a megvilágításra. Ez az alig megvilágított terem.
Ez pedig már egy jobban bevilágított. Érezhető a különbség. Szemben egyébként a VIP-szektor, felette pedig az a technikai helyiség, ahonnan a fényeket is irányítják. (Fotó: Vargyasi Levente)
Egy újságíró nagyjából ezt látja a jól szigetelt kalitkájából.
És még egy kis technika. A csarnok biztonságát összesen 68 kamera figyeli, 680 füstérzékelőt szereltek fel, és még 8 db. infrakamerát is elhelyeztek.
Ezzel nagyjából vége is a körbejárásnak, még mutatunk néhány képet, de nem maradt hátra már semmilyen nagy látványosság.
(Fotó: Vargyasi Levente)
Ez a VIP-folyosó. De nem csak a páholynak van itt a bejárata, hanem egy 40 férőhelyes, hangszigetelt konferenciateremnek is, ami például sajtókonferenciákra tökéletes. (Fotó: Vargyasi Levente)
Az első emeleti bejárat
És még egy kis folyosó (Fotó: Vargyasi Levente)
(Fotó: Vargyasi Levente)