2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Történészeket kérdeztünk: teljesült-e valami a gyulafehérvári ígéretekből?

utolsó frissítés: 13:12 GMT +2, 2017. december 6.

Még tíz év után sem teljesültek a gyulafehérvári ígéretek – rótta fel a Magyar Kisebbség 1929-ben. Változott azóta valami?


Ha a magyar politikusokat kérdezzük, biztosan nem, hiszen az utóbbi 27 évben nem telt el úgy december 1., hogy politikusaink ne mondják el: az idén 99 éves gyulafehérvári nyilatkozat kisebbségekre vonatkozó pontjai továbbra sem teljesültek. A román politikusok nyilván ennek az ellenkezőjét állítják, vagyis hogy minden teljesült, minden szép és jó, a román kisebbségvédelem amúgy is példaértékű. Esetleg azt is hozzáteszik, hogy azokat az ígéreteket nem kell komolyan venni.

Arra gondoltunk, hogy ha a válasz ennyire egyértelmű igen vagy nem, akkor kérdezzük meg róla magyar és román történészek véleményét. Vállalva annak kockázatát, hogy hülyének, tudománytalannak, szakmaiatlannak stb. fognak minket nevezni, elküldtünk nekik egy táblázatot a pontokra bontott gyulafehérvári ígéretekkel, és arra kértük őket, jelezzék, hogy az adott ígéret szerintük teljesült vagy sem.

A megkeresett történészek közül négyen válaszoltak felkérésünkre (sajnos egyikük sem román), a kapott válaszoktól pedig mi is legalább annyira meglepődtünk, mint amennyire ők meglepődhettek kérdéseinken. Az alábbi táblázatból leolvasható, hogy miért. Egy biztos: történészi szemmel nézve ez a kérdéskör sokkal árnyaltabb, mint ahogy ezt a politikum látja vagy láttatja.

Egry Gábor válaszlevelében jelezte, hogy történészként nem tudja a kérdések többségét egyszerű igen-nemmel értékelni, és „ezekbe a rövid deklarációkba ma már sokszor egészen mást látunk bele, mint akik a nyilatkozatot szövegezték. Ráadásul olykor egészen absztrakt fogalmakról van, szó, pl. a nemzeti szabadság alatt már akkor is sokan különböző dolgot értettek, mi pedig még ehhez képest is mást, amit aztán számonkérünk valakin, akinek az meg sem fordult a fejében.”

Bárdi Nándor magánlevélben válaszolt a felkérésre, amelyet engedélyével részben közlünk a táblázathoz mellékelve. Kaptunk egy kis fejmosást is tőle („Kedves Előd, megdöbbenve láttam Tőled ezt a táblázatot. Az írásaid alapján differenciáltabbnak gondolom azt, ahogy a világot szemléled, elemzed. A tudomány az ilyen fekete-fehér válaszokon rég túl van. Persze tárgyilagosan a nem teljesült kategóriát kellene mindenhol behúzni. S akkor mi van?”), levele végén pedig több izgalmas és megfontolandó kérdést vetett fel (“Talán érdemes feltenni a kérdést, hogy Te megtettél-e mindent a román politikai közösséggel szembeni aszinkron kezelése érdekében? Pl. miért nincs akár a Transindexnek román nyelvű, naponta friss tartalommal jelentkező, magyarok szerkesztette verziója? Miért kell remegve tartani a következő év konfliktusaitól, ahelyett, hogy a Communitas meghirdetné a párbeszéd évét (© Zsigmond Csilla) és mindenki előállhatna az ötleteivel, hogy miként is lehetne románul megjeleníteni a száz éves magyarság romániai teljesítményeit; illetve önmaga számára is leltárt készíteni teljesítményeiről koncepciózus, a neten megjelenítendő digitalizációs programmal?”)

Balázsi-Pál Előd

És akkor itt a táblázat is, a történészek megjegyzéseivel együtt: