2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem csak családi fotók, hanem az emlékezés műtárgyai is

utolsó frissítés: 13:14 GMT +2, 2017. december 6.

Az Előhívás kiállítást ajánljuk nektek, hogy kitaláljátok a saját történeteket.


Kerekes Emőke és Balla Zoltán 2016 őszén talált rá az ismeretlen szomszédjuk kidobált fényképeire. A képek nagy része egy férfit és egy nőt, egy gyermektelen házaspárt ábrázolt, akik láthatóan szerettek fényképezni, megörökíteni egymást az utazásaik, nyaralásaik különböző helyszínein. A gyűjteményt adó képek 90 százalékában egymást fényképezték. Miután mindketten meghaltak az örököseik első dolga volt, hogy megszabaduljanak a képektől. Ez indította el Emőkét és Zoltánt, hogy mementót állítsanak az életüknek, visszahozzák őket a létezésbe. Az Audiovizuális Örökség Világnapja alkalmából szervezett Előhívás című kiállítás ezt kísérli meg. A Sapientia EMTE Tordai úti épületének első emeletén bemutatott tárlat úgymond "online változatát" mutatjuk most. A kiállítást november 12-ig lehet még megnézni, megéri.


"Megindító volt számunkra az a felismerés, hogy milyen könnyen eldobható egy emberi élet története,

ha nincsen, aki tovább vigye, tovább meséljen róla. Innentől egyértelmű volt számunkra, miután a kukáktól elhoztuk a fényképekkel megrakott táskát, hogy kezdenünk kell valamit a hagyatékkal, a mi feladatunk lesz az örökösi szerep felvállalása, akik tovább viszik, adják a pár történetét" - írják a kiállítás ismertetőjében, ahol megkísérlik röviden bemutatni a házaspárt is. Az 1960-as és 1970-es évek középosztálybeli életszínvonalát tartották fenn. A férfi magasabb beosztású, talán mérnök vagy tanár lehetett, míg a nő valószínűleg háztartásbeli. Utazásaik során az akkori kor kedvelt romániai, és a szomszédos szocialista országok üdülőhelyeit látogatták.

Ahogyan egymást megörökítik a különböző helyszíneken, azt sugallják, hogy a környezetnek önmagában számukra nincs értéke, csak akkor, ha elé állva egymásra fókuszálnak. A hagyatékban egyes képeknek többféle változata is megtalálható. Ez azért van, mert sötétkamrában a férfi nem csak a különböző papírtípusokkal kísérletezett, hanem kivágással, a nagyítással is. Így igazából nem a képek története a fontos, mert az nem is feltétlen egyezik a valósággal. Azzal, hogy új kontextusba helyezik térben és időben, újra is alkotják a képek történetét, művé válik.


"Ez kulcsfontosságúvá vált számunkra az alkotási folyamatban,

hiszen ennek a hagyatéknak a fotográfiai és filmes feldogozásával egyaránt tudtunk reflektálni az emlékezés és a múltfeldogozás mechanizmusaira, és a médiumok specifikumaira. Az analógiák adottak. Egy képet újra és újra felidézve, soha nem tudjuk a valóságot a maga teljességében rekonstruálni. Mindig ki lesz téve az emlékezés sajátosságainak: a torzításnak, a kihagyásnak, a felnagyításnak, a kiemelésnek vagy éppen a homálynak. Ez akár a fotográfia médiumának a meghatározása is lehetne, de annak még eleme: a rögzítés. Rögzítés a kamera által, rögzítés a fixáló folyadék által, illetve rögzítés a tér által, ahol és ahogyan bemutatva van. Az ez volt a biztosíték arra, hogy ott voltak, hogy léteztek, minden más viszonyulás" - írják az ismertetőben. Csak példaként, ahogyan egyre belenagyítunk a képbe, úgy egyre zajosabb lesz és veszít a részletgazdagságából, hasonlóan ahhoz, ahogyan visszaemlékezünk, minél mélyebbre próbálunk ásni az emlékeinkben, annál több a homályos részlet, a nem tudjuk pontosan megmondani. Az analógiákat még lehetne folytatni.

Tehát a hagyaték az új kontextusban már magáról a képről szól. Műtárggyá alakultak, amelyben a mű és az alkotók kapcsolata az, ami új értelmezéseket szülhet, és ezt a néző tekintetére bízva adja tovább. Innentől a ti történetek jön!

A kiállítás szervezője az Erdélyi Audiovizuális Archívum, és a Sapientia EMTE média tanszékének kutatási programjához is kapcsolódik, amelynek címe: Intermedialitás a kortárs filmben: a köztesség változó formái.

A kiállítás bemutatójának a felhasználásával a szöveget Gál László írta.
Fotók a kiállításról: Kerekes Emőke