2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A képzőművészek ismét szerelembe estek az erdélyi kastélyokkal, és most meg is lehet nézni

utolsó frissítés: 16:27 GMT +2, 2017. november 2.


Van a Kastély Erdélyben projekt, amiről már sokat írtunk, ezért most külön nem részletezem, illetve van az online boltjuk, amiről szintén sokat írtunk, ezért ezt sem részletezem, inkább csak egy régebbi cikkünket linkelem, illetve van a ZAIN dizájnfesztivál, amiről idén még nem írtunk, de reméljük, hogy fogunk (de azért mindenképp tudjátok, hogy most van). És ezeknek az összefogásából nyílt most egy kiállítás a K+ közösségi térben. Egyedi, kastélyok által inspirált termékeket lehet teljes valójukban megnézni. Sőt, olyan újdonságokat is kiállítottak már, amit egyébként a webboltban még nem is találni. Ebből adunk egy kis ízelítőt.

Fotók: Szabó Tamás
Szöveg: Gál László

Egyrészt ki vannak állítva a régi tárgyak, amit már egy ideje meg lehet vásárolni online és (offline is néhány erdélyi kastélyban).
Ezek közül az Esztány István tervezte táskák, telefon- és táblagéptok, illetve a hátizsák az egyik legnépszerűbb. A kastélyok tetőszerkezete, a csúcsívek inspirálták a tervezéskor.
A másik nagyon népszerű az Alexandra Constantinescu tervezte porcelánkollekció, amelyet az a gondolat inspirált, hogy Erdély természeti kincseit egyetlen cseppbe sűrítse. A Condens (Párlat) kollekcióba különböző csészék és bögrék, cukortartó, tejes és vizes kanna és reggelizőtál/tányér tartozik.
De most nem fogom bemutatni mind az öt korábbi kollekciót teljes egészében, mert már elégszer láthattátok. Helyette csak Csillag István 10 részes képeslap kollekciójából emelek ki kettőt, amelyik a gyalui Rákóczi-Bánffy-kastélyt és a vargyasi Daniel-kastély mutatja be.
A kiállítás másik része az újdonságokra koncentrál, mert a shop kínálatát most 5 új kollekcióval bővítik. Ezek közül az egyiket egy dizájnversenyen választották ki. A mostani kiállításon nemcsak a győztest, hanem a pályázók közül többet is kiállítanak, például Damó Zsolt terveit
És itt a győztes, Veres Imola dizájner pályamunkája lett a legjobb, az ő rajzai fognak rákerülni különböző tárgyakra. Nekem a pléhbögre tetszik a legjobban, de állítólag felénk még nem nagyon van meg hozzá a technológia.
Az előző kép hátterében már láthattátok a másik kastélyos újdonságot, a Wild to Wear kastélytetős táskáit, ami egyben egy jó fejtörő is, hogy hány kastélynak a sziluettjét ismerjük fel rajta. A Wild to Weart eddig talán a bálnás pénztárcáiról ismerhettétek leginkább.
Lesz még egy új porcelános kollekció, igaz, ez nem a formában fog újat mutatni, hanem a inkább a mintában, és az Atelier Bohemian Flow-val együttműködésben készült el, Bálint Szidónia festi a bögréket
Mr Musette kastélyos kollekciójának a felhasználásával is készülnek tárgyak, de egyelőre még nem közölték pontosan, hogy mik. Vass József, vagyis Mr Musette munkáival már mindenfelé találkozhattatok, tervezett már Măscărici-kártyát és színpad dizájnt is az Untoldra, illusztrációi jelentek már meg a Napsugár és Szivárvány gyereklapokat, illetve a cigarettás dobozokban szembe jöhetett a logója, mert az egyik programjuk támogatottja volt.

Az ötödik kollekció, amiről nincs képünk, de kell ennyi titokzatosság, Nádudvary László ötvös és Szalma László üvegfújó közös munkái, főleg mécsesek, de van néhány díszesebb pohár is. A Kastély Erdélyben Shop termékeit egyébként csak online lehet megrendelni, vagy valamelyik kastély üzletében megvenni, a készítők nem forgalmazzák.