2019. április 25. csütörtökMárk
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Így néznek ki az erdélyi kastélyok ma

utolsó frissítés: 12:17 GMT +2, 2017. augusztus 18.

Kastélyfotókból nyílt kiállítás a Kolozsvári Magyar Napokon.


Mintegy háromszáz erdélyi kastély jelenlegi állapotát dokumentálta a PONT Csoport a Kastély Erdélyben programja keretében, ebből az anyagból válogatták össze annak a kiállításnak az anyagát, amelyet kedden nyitottak meg a 8. Kolozsvári Magyar Napokon, a K+ közösségi térben (Unió/Memorandumului utca 3. szám).

A Kastély Erdélyben programnak szerves részét képezi az erdélyi kastélyok és kúriák jelenlegi állapotának fotódokumentációja. A PONT Csoport munkatársai személyesen is ellátogattak számos erdélyi kastélyhoz és kúriához, amelyek közül egyesek napjainkban egykori pompájukban ragyognak, mások azonban az összeomlás szélén állnak. Egyszerre látványos, izgalmas és szívszorító adatbázis született Erdély építészeti remekeiről, amelyeket Szabó Tamás fotói dokumentálnak. Amennyiben személyesen nem sikerült eljutniuk egyes helyszínekre, helyi fotósok segítségét kérték, és így született meg a Kastély Erdélyben épületfotó-gyűjteménye, amelyből most egy válogatást mutattak be.

A Kastély Erdélyben stratégiai programot a PONT Csoport 2015 márciusában indította el. A program keretében az elmúlt két év alatt kidolgozták az erdélyi kastélyok és kúriák hosszútávú fenntarthatóságát szolgáló háromnyelvű stratégiát, a 300 értékes épületet bemutató háromnyelvű honlapot (www.kastelyerdelyben.ro) és mobil applikációt, konferenciákat, szakmai találkozókat és táborokat szerveztek. Szintén a program keretében megalapították a jelenleg 30 tagú Kastély Erdélyben Koalíciót, és elindították a Kastély Erdélyben webshopot (www.shop.kastelyerdelyben.ro), ahol erdélyi művészek által készített egyedi, kastélyok által inspirált ajándéktárgyak vásárolhatók meg.

A fotókiállítás megtekinthető a Kolozsvári Magyar Napok alatt, szerdától szombatig (augusztus 16–19), naponta 10–18 óra között.

fotók: Balázsi-Pál Előd

A kiállítás szervezői minden teret kihasználtak, már a lépcsőfeljárónál is kastélyfotók fogadnak.
Szükség is volt a tér megfelelő kihasználására, mert a megnyitón nagyon nagy volt az érdeklődés
Farkas András, a PONT Csoport egyik alapítója beszél a Kastély Erdélyben programról
Bordás Beáta művészettörténész nyitotta meg a kiállítást
Szabó Tamás fotós keresztül-kasul beutazta Erdélyt, kastélyokat fotózva
A kiállításon az Kastély Erdélyben webshop termékeit is meg lehetett nézni. Középen Alexandra Constantinescu kerámiatárgyai
Esztány István laptop- és telefontartója. Kollekciója a boltíves tartószerkezetekből inspirálódott, és helyi anyagok felhasználásával készült
Csillag István képeslapjai: akvarellen örökítette meg erdélyi kastélyokat
Erika Popliceanu bizsui
Gerorgiana Ciceo KŐ című kollekciójának egy darabja
Keszeg Ágnes kastélykertekből és arborétumokból inspirálódott printjei
A kaját is érdemes megmutatni, ugyanis ezek Szörcsey Ágnes alkotásai, akit a PONT Csoport másik projektje, a Kreatív Kolozsvár kapcsán ismerhetünk, mint fiatal vállalkozó (Íz catering)