2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hidegen fortyogó iszap: Románia leglátványosabb iszapvulkánjai drónfotókon

utolsó frissítés: 12:14 GMT +2, 2017. augusztus 18.

A Buzău megyei iszapvulkánokhoz - mivel viszonylag nehezen megközelíthető helyen vannak - kevesen szoktak ellátogatni. Holott aki megteszi, az elé rendkívüli látvány terül. Főleg levegőből.


Lengyel Péter biológus és fotográfus anyagai nem is olyan régen még rendszeresen megjelentek a Transindexen, hatalmas érdeklődés övezte például a Gyilkos-tóról és Békási-szorosról repülőből készített felvételeit. Most ismét az ő fotóit mutatjuk meg, ezúttal a Buzău megyei iszapvulkánokról.

Az iszapvulkánok hideg vulkánok, azaz semmi közük a vulkanikus tevékenységhez, hanem a föld mélyéből feltörő, a szerves anyagok lebomlása által keletkezett gázokhoz sokkal inkább. Európában nagyon ritkán fordulnak elő, Sziciliában és Oroszországban például, ezért is különleges, hogy Romániában van több is. A legnagyobb az, amit most megmutatunk.

A szubkárpátokban Scorțoasa și Berca települések között van az a harminc hektáros védett terület, ahol az iszapvulkánok vannak, négy ilyen van: a La Fierbători, Pâclele Mari, Pâclele Mici és a Beciu.

Amíg a szem ellát, az egyhangú környezetből néhány méteres sárkúpok emelkednek ki. Központi csúcsuk kis méretű kráter, amelyben homokkal, agyaggal kevert víz, sár és iszap fortyog, egyes helyeken folyamatosan, máshol szabályos vagy bizonytalan időközönként. Lengyel Péter a fotókat drónnal készítette. Egy napot töltött a területen, így naplementekor is megcsodálhatjuk a holdbéli tájat.