2019. január 18. péntekPiroska
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem csak zenében tartalmas: képekben a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

utolsó frissítés: 16:51 GMT +2, 2017. július 18.

Az idei Csíkszeredai Régizene Fesztivál idén négy helyett kilenc napos volt. És ez egyáltalán nem ártott meg a minőségének, sőt!


Véget ért vasárnap Románia legnagyobb és legrégebbi régizenei rendezvénysorozata, a nemzetközi rangú Csíkszeredai Régizene Fesztivál. A jubileumok gyűrűjében zajló esemény idén négyről kilencnaposra bővülve várta a régizene kedvelőit Csíkszeredában, és nyolc ország művészeit hallhatta 22 koncerten.

A 2017-es év bővelkedik régizenei évfordulókban, amelyek Európa-szerte meghatározzák a fesztiválok és a zenei élet kínálatát: 500 éve vette kezdetét a reformáció, 450 éve született Claudio Monteverdi, 250 éve hunyt el Georg Philipp Telemann. Számunkra nem kisebb jelentőséggel bír Kájoni János halálának 330-ik éve. A Csíkszeredai Régizene Fesztiválnak van egy saját évfordulója is, tízedik alkalommal kerül megrendezésre a Régizenei Nyári Egyetem, amelyet közös tanár-diák koncerttel ünnepelünk meg. Az idei fesztivál mindezeket a zenei eseményeket próbálja összefoglalni – mi pedig a fesztivál képeit pörgetjük le képriportunkban.

A világhírű hazai és külföldi előadókat évente felsorakoztató fesztivál, a megszokott minőség mellett, mindig megújul, és olyan programokat kínál, amelyek emlékezetesek maradnak mind a fellépők, mind pedig a látogatók számára. Ez idén sem volt másként. Az idei fesztivál gerincét képező Reformáció Emlékéve témakörben már a megnyitó napján rendkívüli élményt nyújtott a Mikó-várban a Codex és a Carmina Renascentia együttes. (fotó: Ádám Gyula)
A sokszínű és színvonalas produkciókat kínáló programban fiatal tehetségeknek is bemutatkozó fórumot kínálnak a szervezők: a hazai és magyarországi zenészekből 2012-ben alakult Concerto Spiralis a minőségi barokk zenét promoválja, a koncerttermek mellett gyakran régi falusi templomokban is. (fotó: Ádám Gyula)

Az idei kiemelt meghívott, a franciaországi Les Musiciens de Saint-Julien követi a különböző tanulmányokban fellelhető barokk frazírozást és díszítést, ugyanakkor mellőzi a megkövesedett szabályokat. Lenyűgöző koncertjük előtt a Mikó-vár akusztikáját dicsérték. (fotó: Kis Szilárd)
Új helyszínen, a Csíki Moziban élvezhettük idén a vár tereit „kinőtt”éji koncerteket: a dresdai Grundmann Quartett Johann Sebastian Bach hatására összpontosított hangversenyén, Béres Melinda hegedűművész pedig Telemannak állított emléket. (fotó: Ádám Gyula)
Nagy érdeklődés követte idén is a rendezvénnyel párhuzamosan zajló Régizenei Nyári Egyetem hivatalos programban szereplő eseményeit: a tanár-diák koncert és a kurzuszáró hangverseny élményeit idén több mint 80 diák vitte haza. (fotó: Ádám Gyula)
A Romániában egyedüli Barokk Fesztiválzenekar hangversenye a reformáció 500 éves jubileuma mellett Telemann halálának 250. évfordulója előtt kívánt tisztelegni – Csíkszeredában és Brassóban is hallhatta koncertjüket a közönség. (fotó: Szőcs Lehel)
A protestáns liturgia egyik megújulási módozata az volt, hogy a biblikus alapokra visszatéríteni óhajtott egyház szertartásain minél több bibliai szakasz vagy ének hangozzék el, legfőképp pedig gyülekezeti ének, hogy maga a gyülekezeti tag aktív résztvevőjévé válhasson az istentiszteletnek.
Ennek szellemében a fesztiválon először jelentkezett önálló koncerttel a csíkszeredai Fesztiválkórus, melynek 16. század végi, a nyugat-európai protestáns liturgiában használt többszólamú művekből álló koncertjét csíkszeredai és székelyudvarhelyi helyszíneken is hallhattuk. (fotó: Ádám Gyula)
A magyar-holland-német művészekből álló Ensemble Cantilene együttes tagjai 17. századi német egyházi zenét hoztak, melybe, hogy ne legyen annyira elvont, olasz táncokat is beloptak. Meghitt előadásukat a Csíki Játékszínben követhettük. (fotó: Ádám Gyula)
A bolognai Ensemble Les Nations Monteverdinek szentelt hangversenyének fényét nagyban emelte a 17. század első fele óta csaknem teljesen eltűnt régizenei hangszer: a cink. Az egyszerre zengőn és visszafogottan is megszólalni tudó harsona igen jól harmonizált az énekhanghoz és a cinkhez. (fotó: Ádám Gyula)
A szervezők idén is különös figyelmet szenteltek a legkisebbek régizenei atmoszférája megteremtésének. A népszerű Reneszánsz Gyereknapon a lovagkori hangulat, fegyvermustra mellett idén a Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola Barokk Zenekara lépett fel. A nyári egyetemen nevelkedett Veress Viktória által verbuvált csapat Székelyudvarhelyen is föllépett. (fotó: Kis Szilárd)
fotó: Szőcs Lehel
A Csíkszeredai Régizene Fesztivál harmadik éve kinyílik a város köztereire. Idén is átjárást biztosított az utcatánc a reneszánsz együttes mesterkurzus diákjai révén a Csíki Játékszín előtti téren. (fotó: Ádám Gyula)
fotó: Ádám Gyula
Az idei fesztivál az ökumené jegyében is zajlott, számos római katolikus templomban ünnepelte a közösség a reformációt. A 25 éves megalakulását ünneplő Lyceum Consort együttes a csíkzsögödi Szentháromság templomban tartott koncertjével története eddigi szakaszát is lezárta. Amint azt a szervezők sajtótalálkozóján bejelentették, más néven folytatják a műhelymunkát. (fotó: Ádám Gyula)
Erdély Európa orgonazenéjének legkeletibb részét képviseli. Az itt található több mint ezer hangszer számos erdélyi zeneszerzőt is megihletett, a reneszánsz kortól a kortárs művészekig. Fazakas Ádám Sándor csíksomlyói koncertjén ebből a zenei kincsből nyújtott válogatást. (fotó: Kis Szilárd)
A budapesti Musica Historica együttes tagjainak meggyőződése, hogy a tudományos háttér nem helyettesítheti a művészi invenciót, hiszen a régizene kísérletező, nyitott műfaj. A reformáció előtt tisztelgő műsorukban virtuozitásukat ezúttal is megmutatták. (fotó: Ádám Gyula)
Vannak olyan érzések, hangulatok, amelyek átadására kimondottan csak a régi típusú hangszerek képesek, és az est kísérő tánc. Az olaszországi Cremonában alapított La Rossignol együttes fesztiválzáró koncertjén egy reneszánsz udvari ünnepség pompáját hozta el Csíkszeredába. (fotó: Ádám Gyula)
A fesztivált hagyományosan reneszánsz táncház zárta. A Hargita Megyei Kulturális Központ és Hargita Megye Tanácsa által szervezett rendezvénysorozat jó kedélyű záróeseményét a helyi gyógyfüvekből a fesztiválközönségnek készült Festival Tisana gyógyteát is fölszolgálták. (fotó: Ádám Gyula)