2019. január 18. péntekPiroska
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Látványos megnyitóünnepséggel kezdődött el a budapesti vizes világbajnokság

utolsó frissítés: 18:12 GMT +2, 2017. július 17.


Rendkívül látványos megnyitóünnepséggel kezdődött meg péntek este hivatalosan Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye, az úszók, nyíltvízi úszók, műugrók, szinkronúszók és vízilabdázók 17. világbajnoksága.

A megnyitóünnepség Eötvös Péter, Kossuth-díjas világhírű magyar zeneszerző, a Duna hangja című, 12 éves korában szerzett kórusművével kezdődött, amelyhez a világbajnokság alkalmából új szöveget írt Varró Dániel költő. A Lánchíd lábánál, a Duna pest felőli oldalán felállított óriásszínpadon a Cantemus gyermekkórus működött közre.

Ezt követően a víz és a kultúra találkozásának magyarországi történetét mutatták be, az "időutazás" Aquincumnál kezdődött, majd a honfoglalás, a reneszánsz Buda, Mátyás király, s a huszárok korszakának fontosabb emlékeivel folytatódott. Kodály Zoltán Háry János című dalműve következett 160 táncos közreműködésével, majd Liszt Ferencről is megemlékeztek, akinek egyik kedvelt alkotóhelye a Duna-part volt.

A kulturális-történelmi blokkot követően a sport került előtérbe, előbb az első magyar olimpiai aranyérem tulajdonosát, az úszólegendát, Hajós Alfrédot méltatták, majd a vizes sportok legsikeresebb magyar képviselőinek tiszteletére felcsendült a Himnusz. Több olimpiai bajnok személyesen is megjelent, s ott volt az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök is.

Ezt követően a helyszíneket, majd a vb-n szereplő vizes sportágakat mutatták be. Felvonultatták a világbajnokságon résztvevő országok lobogóit, a sort a házigazda Magyarország nemzeti zászlaja zárta, amelyet Varga Dénes, az olimpiai és világbajnok vízilabdázó vitt fel a színpadra. (mti)

A vízre elhelyezett színpad a Lánchíd pesti hídfőjénél kapott helyet. (Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI)
A vizes világbajnokságon 200 ország versenyzői vesznek részt: 2 400 versenyző és 1 600 akkreditált kísérő lesz Budapesten. Ez rekord. (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)
A megnyitón természetesen összművészeti előadások is voltak. (Fotó: Illyés Tibor/MTI)
Az ünnepséget ingyen lehetett megtekinteni. (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)
A megnyitó miatt egyébként 5 kilométernyi utat zártak le Budapesten. (Fotó: Balázs Attila/MTI)
A megnyitón kulturális-történelmi blokk is volt, de az első magyar olimpiai aranyérem tulajdonosát, Hajós Alfrédot is méltatták. (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)
A világbajnokság ideje alatt 350 ezer látogatóra számítanak a sporteseményeken. (Fotó: Balázs Attila/MTI)
A mengyitón Áder János köztársasági elnök, Julio C. Maglione, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) elnöke, valamint Tarlós István, Budapest főpolgármestere is beszédet mondott. (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)
A világbajnoság július 30-ig tart, jegyek még kaphatóak. (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)
(Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI)