2019. január 18. péntekPiroska
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vibe: inkább a hangulat, mint az esti koncertek?

utolsó frissítés: 11:49 GMT +2, 2017. július 13.

A vibe-olókat kérdeztük meg arról, hogy miért ezt a fesztivált választották.


Óriási idén a fesztiválkínálat, szinte minden hétvégére jut legalább kettő júliusban. A múlt héten Double Rise és a Jazz in the Park, most a Vibe és a Gărâna Jazz Fest verseng a közönségért, a jövő héten pedig az Electric Castle fogja letarolni a fesztiválpiacot. Ilyen körülmények között kérdeztük meg a vibe-olókat, hogy mivel győzte őket meg a Maros parti fesztivál? Félsziget-nosztalgiából mennek ki, vagy éppen a Vibe nagyon fiatalos és diákbarát koncertkínálata miatt?

Gál László

Marci, Marosvásárhely: Nekem van egy ilyen erős poszt-Félsziget hangulata ennek az egésznek. Volt pár év kihagyás ebben a fesztiválos hangulatban Vásárhelyen, bár városnapok és Forgatag ugyan volt, de a Félsziget volt Marosvásárhelynek a fesztiválja. Most érzem azt, hogy azt a hangulatot visszahozhatják a szervezők, ha fejlődnek, akkor megint megjelenhet egy csomó zenei stílus, és mindenki megtalálhatja a magáét.

A Vibe hangulatát akartam megfogni, mert szerintem nem annyira erős a felhozatal, hogy tényleg messzebbről idecsábítson embereket, kivéve talán azokat, akik bizonyos együtteseket nagyon szeretnek. Ez az a hely, ahol vásárhelyiként találkozol azokkal, akikről tudod, hogy fesztiválemberek. Szerintem olyan, mintha egy nagy vásárhelyi buli lenne.

Mindenképpen szükséges, hogy az ember ne csak este 6-tól jöjjön ki a koncertekre, hanem előtte is legyen egy ilyen hangulat. Egy fesztivál nem csak az együttesekről szól.
Andi, Marosvásárhely: Most járt le az államvizsgám, és úgy éreztem, hogy pont ideje a kikapcsolódásnak, ez pedig pont itt van. Soha nem voltam még fesztiválozni, csak diáknapoztam, ezért nagyon vártam. Nagyon jó az első benyomás, igaz, valamivel pörgősebbnek képzeltem el, de gondolom az következik, például a nagyobb tömeg a koncertek előtt.
Balázs: A barátnőm miatt vagyok a Vibe-on, az ő ötlete volt, hogy jöjjünk ki, meg a Félsziget miatt is, korábban kétszer is voltam, és azt gondoltam, hogy ugyanazt a hangulatot fogja adni. A helyszín ugyanaz, de kisebb, és azért az hiányzik. A Vad Fruttikat, a 30Y-t, a Belgát biztosan megnézem. Elektronikus zenében nem láttam olyan neveket, akiket ismertem volna, amit a Félszigeten vagy a Electric Castle-en megkaptam. Viszont ezek a magyar előadók elég nevesek, ez is egy vonal, amit a Vibe felvehet.
Gergő, Kolozsvár: Ha nem kapok ingyen belépőt, akkor valószínűleg nem jövök Vibe-ra, mert nem volt egy olyan név sem, akiért eljöttem volna. Először egy kicsit meglepődtem, mert az Electric Castle-hez vagy más fesztiválokhoz képest elég kicsi, de lehet pont ezért könnyebb jól megszervezni. Nekem a szervezés teljesen okésnak tűnik. Ugyanazokon a fesztiválokon voltunk, Electric Castle, MOX, az első Untold és pont egy éve, egy napot a Balaton Soundon.

Réka, Kolozsvár: Ahhoz képest, hogy először szervezik meg, jó nagy nevek vannak. Kimondottan nincs olyan, akit mindenképp, de szívesen meghallgatunk néhány előadót.

Gergő: Örülök, hogy kicsi a Vibe, mert van ahová fejlődjenek. Ha egy Untold méretű dolgot szerveztek volna, akkor valószínűleg hoznának pár nevet, és egy szinten stagnálna az egész. De így lehet, hogy 5-10 év alatt Félsziget méretű dolog is lehet belőle.
Bibi, Marosvásárhely: Elég kézenfekvő volt, hogyha már itt lakom és van egy buli, akkor jöjjek. Az alapgondolatom az volt, hogyha ezen a helyszínen lesz egy fesztivál, akkor olyasmi lesz, mint a Félsziget. Az utódja lesz. De teljesen más világ. Olyan benyomásom van, mintha az utánam jövő generációnak szólna.
Johanna, Marosvásárhely: Kíváncsiságból jöttem ki, hogy lássam mit hoznak ki a helyből. Szerintem jó fesztiválhelyszín a Maros-part, és jó, hogy megpróbálják kihasználni a helyet.

Leginkább vásárhelyiek és kolozsvári egyetemisták vannak, mert ezt a KMDSZ kezdeményezte. Vannak bőven ismerősök, mondjuk elég sok fesztivál lett az utóbbi időben, és ezért eléggé megoszlik a közösség. Én idén a Double Rise-on voltam még, ez után már csak kisebbekre szeretnék menni, mint a Smida vagy a PulzArt Sepsiszentgyörgyön. De ezek már másabb karakterű fesztiválok.

A legtöbb együttes, ami érdekel, nem csak itt lép fel, hanem máshol is. Vagy már volt, vagy lesz. A sZempöl érdekel például, de igazság szerint én most nem a koncertekért jöttem, hanem azért, hogy itt üldögéljünk a fűben, és pár előadást meghallgassak közben.
Zsófi, Marosvásárhely: Elég közel is lakunk a helyszínhez, és úgy gondoltuk, hogy vagány lesz úgy megünnepelni a szesszió végét, hogy egyet kijövünk ide lazulni. Nem is a koncertekért jöttem. Engem itt nem annyira a Félsziget, mint inkább a diáknapok feelingje kapott el, amikor jöttünk befele.
Szilárd, Székelyudvarhely: Az időpontja nagyon jó, mert idén érettségiztem. Szerdán megtudtam az eredményeket, és csütörtökön már jöttem is ide megünnepelni az érettségit, kipihenni az eddigi erőfeszítést. Nekem ezen kívül Tusványos számít még alapnak, azon kívül kisebbek, hogyha összejönnek. De a Tusványos és a Vibe a két nagyobb nekem idén nyáron.

Szerintem zenei szempontból is nagyon rendben van, Borgore-t várom nagyon, talán ő tetszik nekem a legjobban, de vannak nagyon nívós magyar zenekarok is. Az ár-érték arány pedig nagyon jó. Minőségi koncerteket kaphat az ember ahhoz képest, hogy mennyibe kerül. Például egy Borgore buli 150 lej szokott lenni, itt pedig 90 lej volt elővételben a jegy kempingestől. Ez nagyon diákbarát ár.
Zsigmond, Székelyudvarhely: Nagyon szeretem a 30Y-t és a Vad Fruttikat is, de a Blue Arénában is vannak olyan elektronikus zenei előadók, akiket kedvelek. Most végeztem a 11. osztályt, nekem annyira nem játszik, hogy pont érettségi után van a fesztivál, de pont annyira van a nyárban, hogy egy jó pihenő hét lesz.