2019. január 18. péntekPiroska
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kis Grófó letarolta a babérokat a Vibe-on. Probléma?

utolsó frissítés: 11:48 GMT +2, 2017. július 13.


Gyakran mulatunk a román sajtó sablonos koncerttudósításain, amelyek annyiban merülnek ki, hogy a zenekar fergeteges hangulatot csinált, és előadta összes slágerét. A szofisztikáltabb verziók még azt is megemlíti, hogy a közönség együtt énekelte azokat a bizonyos slágereket az előadóval, és azt is számszerűen leírják, hányszor tapsolták vissza a zenekart. Még azt is elsütöttük poénból, hogy ha zenekarunk lesz, Atmosfera Incendiara lesz a neve, és a legelső dalunk címe az lesz, hogy Toate hiturile.

Nem kívánom a román sajtó semmitmondó közhelyeit reciklálni, de a Vibe-on tényleg fergeteges lett a hangulat éjszakára, és tényleg minden sláger elhangzott. No nem a fellépő előadók nagy slágerei, hanem az utóbbi két év nagyjából összes táncolható slágere, na meg a Kis Grófóé. De van-e ezzel probléma?

A nagyon fiatal sofőr, aki kivitt minket a fesztiválra, említette, hogy sokan kritizálják a Vibe-ot a zenei kínálatáért, és bár elsőre azt gondoltam, hogy az idősebbekre céloz, akinek nem igazán szól ez a felhozatal, de végül egyetlen nevet említett: Kis Grófót. És az első este főszereplője tényleg ő volt a Pixa nevű dj társaságában, a többi helyszínen fellépő és egyébként remek koncerteket nyomó élőzenekarok, illetve a nap egyetlen nemzetközi meghívottja, a Pendulum dj szettje ellenére is. Beszédes, hogy ezen a sátras produkción saccperkábé kétszer annyian voltak, mint a nagyszínpados headliner Brains koncertjén, és bár Pixa nem túl sok fantáziát belevíve a produkciójába nyomta sorra az utóbbi évek nagy nemzetközi slágereit, bizony volt ott hangulat már bőven Kis Grófó megjelenése előtt is.

Ezt majd letagadjuk - ordította a fülembe kollégám, amikor már mi is táncra perdültünk Grófón. Fenéket tagadjuk le, szégyen, nem szégyen, buliztunk, mert mindenki bulizott, és mert... na jó, ittunk is, de szerintem pia nélkül is ment volna ez, mert amikor egy egész sátor együtt énekel és ugrál, az mindig magával sodor.

És vissza arra a kérdésre, hogy van-e ezzel probléma. Kis Grófó beemelését nem tartom hibának, elvégre 30 percig volt övé a színpad, és hát ha az embereknek ez kell, akkor miért ne. A baj inkább azzal van, hogy ez a tizen-huszonéves generáció mintha már nem értené az élőzenét, és nem is lenne igénye rá. Nyilván, ez nem egy új jelenség, pár éve már kibuktam azon, hogy a Szigeten David Guetta szettjében sokkal nagyobb buli volt a Song 2-ra, mint amikor a Blur pár nappal korábban élőben adta előtt. Aztán tavaly a Bastille az EC-n sokkal kevesebbeket mozgatott meg, mint amikor Martin Garrix benyomta a Pompeii-t az Untoldon. Szóval lassan már nem érdemes élőzenét hozni sehova, csak valamiféle töltelékprogramnak megy el az éjszakai bulik előtt. De panaszkodás helyett inkább mutassuk, mit történt csütörtökön a Vibe-on.

Kép: Balázsi-Pál Előd és Gál László, szöveg: B.P.E.

A srácok épp azt ünneplik, hogy van egy erdélyi zenekar, amely szociodrámáról énekel. Ez komoly, keressetek rá a Dreamland Residents 427 című dalára
A Margaret Island lassan többet koncertezik Erdélyben, mint otthon. Nem mintha bánnánk
A Hősök időpontot cseréltek Sub Bass Monsterrel (valószínűleg azért, hogy ne csússzanak egybe a Brainsszel). Tök jól nyomták
De az igazi energiabomba a Brains live drum and bass-e volt. Ők utoljára a Félszigeten jártak itt
És akkor a főszereplők: Pixa és Kis Grófó
Róluk nem mutatunk annyi képet, mint a Brainsről, mert hát itt nincs is mit nézni, örvendünk, hogy ennyit is láttunk az Arénából (Pendulumékat például már le sem tudtuk fotózni, sötétbe és füstbe burkolóztak. Ja, egyébként azzal viccelődtünk, hogy ha látják, mi van a Kis Grófón, biztosan már kezdik tanulni a Tavaszi szél vizet áraszt-ot a backstage-ben)