2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cluj Pride: kellemes délelőtti séta, nyolcszáz személy társaságában

utolsó frissítés: 11:22 GMT +2, 2017. július 4.

Melegek és nem melegek, családosok, kisgyerekek és kiskutyák, LMBTQ-aktivisták és barátaik, biciklik, pannók, molinók, zászlócskák sok-sok szivárvánnyal: mutatjuk képekben, hogy milyen volt az első kolozsvári Pride.


Nyolcszáz személy részvételével, csendben zajlott az első, Kolozsváron megszervezett felvonulás a nemi és szexuális kisebbségek jogaiért. A Garibaldi és Napoca híd között, a Szamosnak az Arénával szemközti oldalán kijelölt útvonal nem kedvezett az esemény láthatóságának, azonban a jelenlevők kihozták belőle a legjobbat: jó hangulatban telt az esemény, a szivárvány színű zászlócskák, molinók, és egyenjogúságot hirdető pannók sem hiányoztak. A résztvevők fehér, #spunedrept/#mondmegőszintén feliratú pólókat öltöttek magukra, amellyel az LMBTQ közösséggel szembeni előítéletek lebontására buzdítottak.

A csendőrség nem "vitte túlzásba" a résztvevők biztonsága feletti őrködést, incidensek sem voltak, leszámítva talán azt a három csendőrkoszorúban álló személyt, akik a Szamos túloldaláról homofób, obszcén bekiabálásokkal és gesztusokkal próbálták megzavarni a rendezvényt.

A rendezvény nagyjából két órát tartott, ez pont annyira volt elég, hogy a résztvevők összegyűljenek és lassú tempóban megtegyék a két Szamos-híd közötti oda-vissza utat. (Tegyük hozzá: a polgármesteri hivatal által végül engedélyezett útvonal meglehetősen el volt eldugva a város szeme elől.)

Képek: Balázsi-Pál Előd, Sebők Botond, Sebők-Ráz Tímea, szöveg: Kertész Melinda

Fél 11 körül elindult a menetoszlop a Garibaldi hídtól a Napoca híd irányába
Lucian Dunareanu, a felvonulást szervező Accept elnöke beszél a résztvevőkhöz
Ezek voltak a homofób bekiabálók. Egy ideig tartották a lépést a Szamos túloldalán a menettel, aztán elmaradoztak. A "kordonunk" a Szamos volt
Mi is így gondoljuk...
...ezért itt volt a helyünk. Ezek mi vagyunk, a Transindex-csapat és barátaink. (Jobb alsó sarok: Ödön, a szerkesztőségi kutyánk)
A visszakanyarodó felvonulók üdvözlik a menetoszlop végén lévőket. Nyugtáztuk, hogy tényleg sokan kijöttek, időszerű volt már Kolozsváron Pride-ot szervezni
Miért kellene a boldogságom a te szavazatodtól függjön? - kérdi ez a fiatalember
Még több buborék, fogas kérdéssel: ha a gyereked meleg lenne, szeretnéd, hogy boldog legyen? Naugye.
A miheztartás kedvéért: a meleg jogok emberi jogok
Párbeszédindító buborékok: "Jobban alszol azzal a tudattal, hogy meggátoltál valakit abban, hogy családja legyen?"
Adrian Dohotaru, az USR parlamenti képviselője teljes családjával érkezett a felvonulásra