2019. január 18. péntekPiroska
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Húsz év a víz alatt eltüntette a falut. Bözödön kő kövön nem, csak iszap maradt

utolsó frissítés: 13:15 GMT +2, 2017. június 29.

Bözödújfalu 1988-ban került víz alá, nemrég pedig lecsapolták a tavat, és a falu, már ami maradt belőle, újra felszínre került.


A régi házakat nem nagyon találtuk meg ottjártunkkor, de a Bözödi-tó medre holdbéli tájat idéz. Szárazon maradt kagylók, csónakok, vízparti nyaralók, amik már nincsenek a víz partján, egy nagy iszaptócsa az egykori falu és a népszerű kirándulóhely helyén.

Bözödújfalun a hetvenes években kezdtek duzzasztógátat építeni, ekkor szóltak a falusiaknak, hogy ideje lenne máshová költözniük, majd, miután ezt többen megtagadták, azzal fenyegették őket, hogy rájuk fogják engedni a vizet. A legtöbben a közeli Erdőszentgyörgyön kaptak garzonlakást kárpótlásként.

Tavaly leomlott a gát egyik gyaloghídja, az illetékesek pedig úgy gondolták, a legegyszerűbben akkor mérhetik fel a gát tartósságának állapotát, ha lecsapolják a tavat, ez mostanában ért a végső fázisába, ősszel fogják újra felölteni, addig látható a meder, és ami a régi faluból maradt. Nem sok, és a felszínre került épületek köveit többnyire ellopták nemrégiben, így Bözödújfalu pusztulása lassan betetőződött.

Szöveg: Kulcsár Árpád, fotók: Juhász-Boylan Kincső

MTI fotó/Boda L. Gergely
Kétségkívül a Bözödi-tó legérdekesebb madárijesztője. Az is valami.
A fák, amelyek pár évvel azelőtti ottjártamkor karcolták a csónak alját. Mindenhol halászdamilok vannak beakadva, népszerű harcsafogó hely volt ez itt.
A növényzet elég gyorsan "visszalopja" magát.
Naponta sokan érkeznek körülnézni, zajlik a katasztrófaturizmus furcsa öltözetben is.
Egykori híd a patak fölött.
A falu egykori pataka, az egyik, amivel felduzzasztották a tavat, most ismét a felszínen folyik, bár többnyire iszapot sodor.
A kiszáradt iszap felrepedezedése tényleg szürreális tájakat hoz létre.
Nem csak a falu ment tönkre, a lecsapolás következtében sok csónak, úszó tárgy, stég maradt szárazon. Azok, akiknek itt van a nyaralójuk, az idei nyárra tó nélkül maradtak.