2018. október 15. hétfőTeréz
22°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsvár nem aludt az eső ellenére sem. A Szamos-part meg feléledt két napra

utolsó frissítés: 18:48 GMT +2, 2017. június 20.

A Cluj Never Sleeps és a Someș Delivery is kezd egyre nagyobb lenni. Kár, tényleg kár az esőért.


A szerkesztőségben kicsit annak örvendeztünk, hogy na végre, itt egy hétvége, amikor nincs semmi fesztivál, ahová hivatalosak lennénk, és aztán ránéztünk a Facebookra, és kiderült, hogy fenét nincs, a Cluj Never Sleeps és a Someș Delivery is most van.

A Cluj Nevers Sleeps koncepciója az, hogy rámutasson, Kolozsvár annyira pörög, hogy bizonyos lakói számára amúgy is egybeolvadnak a nappalok és éjszakák. A szervezők egy éjszakán át tartó programsorozattal várják ilyenkor az érdeklődőket szerte a városban, bár főleg a központra összpontosítva.

A Someș Delivery a város folyójának kihasználatlanságára reflektál, olyan víziókat keres, amelyek hosszú távon is működhetnének és elősegíthetnék a városlakók és a Szamos sorosabb kapcsolatát.

(a fotókat Radu Pădurean készítette)

A Bánffy-palotában egész hétvégén Tetoválás Fesztivál zajlott a tetoválóművészek közti versenyekkel, koncertekkel, helyben elkészülő tetkókkal.
Az egyik legizgalmasabb esemény egy horrormusical volt, a Must Be Blood, ami a Little Shop of Horrors adaptációja. Funk, soul, blues és r&b ritmusokra elmesélt Faust-verzió, fekete humorral fűszerezve.
A Horea út 33 szám alatt volt egy ilyen színinstalláció, ami a testérzékelésre akar rákérdezni.
Az egyik leglátványosabb fényinstalláció a Horea úton volt, ahol is életre kelt a Mikro Makró Ember. A graffitit még hónapokkal ezelőtt festette fel két utcaművész, Kero és Oku, most pedig a Vloop olyan fényinstallációt készített rá, ami mozgásba hozta három órán keresztül.
Persze nem maradhattak el a koncertek sem, itt éppen a Jamaga játszik.
Ezek itt Axenia Roșca képzőművész installációi, amelyek a szentjánosbogarakból inspirálódtak és sajátos hangulatot akarnak kreálni az arra járókban.
A Someș Delivery idén nagyon sok programot szervezett, beleértve koncerteket, installációkat, gyerekfoglalkozásokat, "szigetlátogatást", de a városiaknak az egyik kedvencük az volt, hogy lehetővé tették, hogy átcsónakozhassanak a folyó egyik partjáról a másikra.
Több ideiglenes építmény is létrejött a folyóparton, a gyerekeknek az egyik legnépszerűbb a kacsales volt.
A Smida Jazz Festival, amelyet idén fognak először megszervezni a Szigethegységben fekvő Smida faluban, beköltözött egy napra a Szamos-partra. Az Exit Oz koncertjét a szakadó eső ellenére is követték legalább három tucatnyian.
Ilyen, amikor lemegy a nap és sokan akarnak átjutni egyik partról a másikra.