2018. december 17. hétfőLázár, Olimpia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megújul a kolozsvári unitárius püspöki rezidencia, kezdetnek egy bisztróval

utolsó frissítés: 20:41 GMT +2, 2017. június 16.

A "vallásszabadság háza" azonban ennél több lesz: múzeum, közösségi tér készül.


Komplex felújításon esik át a kolozsvári unitárius püspöki rezidencia, s ennek első látványos eredménye a már egy hónapja "tesztüzemmódban" működő, szerdán pedig hivatalosan is megnyitott 1568 Bistro nevű vendéglátó hely.

A vallásszabadság háza azonban nagyjából jövő ilyenkorra sokkal több lesz ennél: múzeumot nyitnak, közösségi tereket rendeznek be, valláskutató központot alakítanak ki, és még vendégszobák is lesznek a tetőtérben.

De hol is járunk? Amint a megnyitó előtt kiküldött anyagban szerepel, a bisztrónak helyt adó épület már önmagában nagyon különleges. Az unitárius püspöki rezidencia épülete Kolozsvár egyik legjelentősebb gótikus részleteket őrző polgárháza.

Kora, egyes építészeti elemei, megoldásai, a kapualj ívei, az utcai portál az óvári Mátyás-szülőházhoz hasonlító épületről tanúskodnak. A ház emelete 2009-ig unitárius püspöki rezidenciaként szolgált. 2009-ben, tekintettel az épület repedéseire, porladó falaira, döntés született a felújításról. A tervezés alapjául szolgáló művészettörténeti és régészeti kutatást Lupesu Radu, Kovács Zsolt és Csók Zsolt végezte. Ezen kutatások során bizonyítható, hogy a ház bal traktusa már Zsigmond-kori, azaz a 14. század végi, vagy 15. század eleji építési periódusban emeletes kőépület volt.

Az 1590-1744 közötti periódusban a háznak több, feltehetőn céhes mesterember tulajdonosa volt. 1735-től már a főúri családhoz tartozó Wesselényi Ferenc a ház új tulajdonosa. A Biasini család 1883-ben adta el a házat az Unitárius Egyháznak.

2009 óta nem szolgál már püspöki rezidenciaként, most pedig a vallásszabadság jegyében újul meg mind a tér, mind a konyha tekintetében.

Fotók: Sebők Botond, szöveg: Sebők Rácz Tímea

A név természetesen a tordai országgyűlésre utal, a vallásszabadság kihirdetésére.
Itt kezdődtek a felújítások, ez a tér készült el leghamarabb.
A belső tér Bara Ákos budapesti dizájner munkája, akinek ez volt az első erdélyi tervezése. A jelenlegi kolozsvári vonaltól eltérő arculatot szerettek volna, ezért is fordultak budapesti szakemberhez.
A megnyitó "főszereplői", az előételek. A konyhában is a "szabadság ízét" szeretnék visszaadni, később még visszatérünk erre.
Politikus-szpotting
Gyerő Dávid, a Magyar Unitárius Egyház főjegyzője arról beszélt, hogy az egyház most lefújja a port az épületről, és a jövői, 450 éves évfordulóra megnyitják a közösségi, kulturális részeket is. Az együttlétet, közösségi tereket hangsúlyozta.
Dácz Tibor közgazdász, az Unitárius Püspökség gazdasági tanácsosa, akivel a megnyitón az épületről, a további tervekről is beszélgettünk.
Meglepetés a belső teremben
A leghátsó teremben "lebegni" lehet, illetve megtekinteni egy darabot az épület egykori állapotából. A Wesselényi-időszakban itt volt a sütöde, ennek nyoma látható.
Orbán Ferenc séf az ételek újragondolásáról beszélt: száz évvel ezelőtt elsősorban "hajtóanyag" kellett, ma már az élményeket keressük. A konyhában az Erdélyben együtt élő nemzetek hagyományaiból merítkeznek, de ezekről is "letörlik a port", akárcsak az épületről.
Az ott például újragondolt túrós puliszka.
És akkor mostantól mindenki számára nyitott a hely, ahol rendezvények is várhatók.