2018. december 17. hétfőLázár, Olimpia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mennyi tér! Megnéztük Kolozsvár felújított főterét

utolsó frissítés: 14:02 GMT +2, 2017. május 23.

Befejeződött a nyugati oldal gyalogosövezetté alakítása, és most sokkal tágabbnak érezzük a teret, mintha még a levegő is tisztább lenne.


Emil Boc polgármester szombati bejelentése szerint végre befejezték a kolozsvári Fő tér nyugati oldalának gyalogosövezetté alakítását. Bár volt arról szó, hogy a régészeti ásatások miatt csúszik az előre bejelentett átadás, végül, úgy látszik, minden kész lett határidőre.

Ezzel a tíz éve húzódó felújítási és gyalogos övezetté alakítási munkák egy jelentős fejezete zárult le. A Planwerk tervezőcég 2007-ben elkészített tervei szerint a Fő tér nyugati és keleti oldalát is le kellett volna zárni, de végül a mostani munkálatok megkezdésére is bő 9 évet kellett várni. A Fő tér felújításának mostani munkálatait még tavaly júniusban jelentette be a Polgármesteri Hivatal, és akkor még úgy volt, hogy a Kolozsvári Magyar Napok után rögtön elkezdődnek a munkák, és akár már az ősz végére elkészülhetnek.

Az őszre végül csak a keleti és a déli oldal felújítása fejeződött be, a nyugati oldalon megvárták, hogy a vendéglátó helyeknek befejeződjön a szezon. A munkálatokat végül február közepén kezdték el, és május 20-én értek véget.

Sebők Rácz Tímea és Gál László megnézte (és fotózta) a Fő teret:

Mennyi tér! Elsőre ez a legszembetűnőbb
A zászlók a helyükön, bár így a tér közepén egy kicsit furcsán néznek ki
A gyalogos övezetté alakított terület hozzávetőlegesen 1,2 hektár
Amit máris használatba vettek a gyerekek
... és nem csak.
A beruházás értéke áfa nélkül 1,428 millió lej, amiből új köztéri bútorokat, növényeket és természetesen követ vásároltak. Ja, és van két ilyen bódé is, amelynek darabja a Kolozs megyei PSD szerint 55 ezer euróba, a polgármesteri hivatal szerint viszont mindössze 29 ezer euróba került.
Összesen 34 új oszlopot állítottak fel a téren a közvilágításnak
A Szent Mihály templom előtt tér nagyon váó!
Az autós forgalom elterelve
Hétfőn a kolozsvári Fő térrel lesz tele a sajtó
Vannak biciklitárolók is. Állítólag 11 új fát is ültettek az eddig meglévők mellé
A turisták pedig továbbra is csak fotóznak. Kellemes időtöltést