2018. december 17. hétfőLázár, Olimpia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem gombnyomással, de általuk ment előrébb a világ: megnyílt a 7. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

utolsó frissítés: 13:37 GMT +2, 2017. május 22.


Könyvvel találkozik vasárnapig, aki Kolozsváron a Fogoly (Potaissa) utcába - vagy a könyvbemutatók és más irodalmi események színhelyeire betér: csütörtök délután elkezdődött a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét.

A könyvfesztivál programját itt lehet böngészni, a Transindex programajánlója pedig itt található. És bár idén nincs tudomásunk arról, hogy a Könyvhét alatt ingyen lehessen buszozni annak, aki olvas, azt is ajánljuk +1-ként, hogy olvassatok, buszon, fotelban, fűben, e-könyvet, "rendes" könyvet vagy akár hangoskönyvet, a következő négy napban, és azután is!

Kép és szöveg: Sebők Rácz Tímea

A Fogoly utca bejáratánál nagyon kedves installáció/dekoráció fogad
Igen, erről szólnak a következő napok
A szórakoztatáson kívül segítséget is nyújtanak a Könyvhét állandó szereplőinek számító gólyalábasok
H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh alelnöke nyitotta a felszólalók sorát. Szerinte így hetedjére már nem az mondható el, hogy ápolják a hagyományt, hanem megélik azt, s a mindenkori és mostani vendégeknek ajánlotta a mostani Könyvhetet.
Bár a főszerep nyilván a könyvé, kisebb vásár is van a Fogoly utcában
Markó Béla költő, a Kós Károly Alapítvány elnöke arról értekezett, hogy az internetes írásbeliség és olvasás romlásnak tűnhet ugyan, s bizonyos szempontból az is, de mégis előrelépés: olvas és ír a parasztgyerek s a melós is az okostelefonján. A világháló, a közösségi média nem a könyv ellenében létezik. "Azon kell lennünk, hogy az SMS-olvasókból és -írókból könyvolvasók és -írók legyenek" - mondta.
A Kolozsvári Magyar Napok Farkas utcai vásárát elővetítő cukiságok is vannak
Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere Müller Pétert, Vörösmartyt és Gabriel Garcia Márquezt is idézett beszédében,s úgy gondolta: elsősorban a könyvek által ment előbbre a világ azóta, hogy Vörösmarty ezt a kérdést feltette.
Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke némiképp ellentmondott az előtte szólóknak, szerinte nem lehet a nyomtatott szöveg nélkül meglenni, akár az adminisztrációban sem. Fontosnak tartotta, hogy ők is támogassák a könyvírást, értékeljék a könyvet.
Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja saját személyes szöveggel készült az e-book és a könyvtári könyv olvasásának összehasonlításáról. Bármennyire is kényelmes gombokat nyomogatva lapozni, nem tudná megnyitni a 7. Kolozsvári e-bookfesztivált, zárta.
Akkor a megnyitott hét főszereplői - ez a sor itt végig
Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnöke a Kolozsvár-díjat vezeti fel
H. Szabó Gyula ismét a színpadon, immár díjazottként
Válogat a fiatalság is az ifjúsági regények között
A még kisebbek lufival várnak, amíg anyuka tallózik
Itt érezhetik magukat a legjobban
A végére mutatunk még egy kis dekorációt, mert nagyon tetszik.