2018. július 23. hétfőLenke
23°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét kutyákkal és elefántokkal tüntettek a közkegyelem ellen Kolozsváron

utolsó frissítés: 10:46 GMT +2, 2017. március 16.

Sokezren "emlékeztették" Liviu Dragneát arra, hogy várják az ő könyvét is - értsd, a börtönből.


A két hangosbemondó köré gyűlt kemény magon kívül laza vasárnapi főterezésnek tűnik az elején, öt óra körül a közkegyelmi és a btk.-módosítási rendeletek elleni kolozsvári tüntetés. Az emberek kis csoportokban állnak, beszélgetnek, igaz, elcsípett részletek alapján a "témáról" - valaki most magyarázza el a havernak, hogy miről is szólna a közkegyelem, más az alkotmányt emlegeti. A hangosbeszélőkbe bárki bemondhatja, amit akar, de alig hallatszik, csak nagyon közelről, ezért az igazi "hangulat" csak akkor jön meg, amikor elindulnak a Marasti negyed felé.

Ekkora már nagyon be is sűrűsödik a tömeg, a Digi24 és a Hotnews tízezer tüntetőt becsül, szerintünk ez egy kicsit sok, de 5 és 7 ezer között lehetnek. Elindulnak a Deák Ferenc (Eroilor) utcán, majd a Budai Nagy Antal (Dorobanti) elején, a törvényszék előtt megállnak egy hangos füttykoncertre. A menetet két sávon plusz a járdán engedélyezik, de a forgalmat így is majdnem teljesen megbénítja.

A skandálásokban Dragnea kap egy "to do listet", különböző dolgokat nem szabad neki elfelejtenie: "ez nem a te országod", "várjuk a könyvedet" (értsd: a börtönből), "vár a DNA", stb. Victor Ciorbea, a nép ügyvédje és az Antena 3 is terítékre kerül, miután a múlt heti tüntetésekről kifogásolhatóan tudósítottak, az Országos Audiovizuális Tanácsnak pedig azt róják fel, hogy nem vizsgálta ki ezeket a tudósításokat.

Visszaköszönnek a más, például a verespataki kitermelés elleni, valamint a Victor Ponta lemondását követelő tüntetések rigmusai is: "jöjjetek ki ha házból, ha számít ez nektek", "ki nem ugrál, nem akar változást". S ha már Verespatak, akkor visszatérő arc is van: Mihai Gotiu, aki az akkori tüntetések egyik vezéraktivistája volt, most meg már USR-s szenátor, szenátusi alelnök, szintén ott vonul.

A Marasti piacig kísérjük a tüntetőket, akik időnként megállnak, ugrálnak, van néhány próbálkozás a himnusz eléneklésére is, de ezek nem túl sikeresek. Innen még továbbmennek, közben végig zeng a "Dragnea, ne feledd...". A fotóriport szerkesztése alatt Bukarestben is még mindig zajlik a tüntetés, a kormányhoz megy éppen a 40-50 ezresre becsült tömeg. És Temesváron, Nagyszebenben és Iasi-ban is több ezren vonultak utcára.

A közkegyelmi és btk.-módosítási rendelettervezetekről, valamint az előző tüntetésekről itt lehet olvasni.

Fotók: Sebők Botond, szöveg: Sebők Rácz Tímea

"Importált" tábla - láttunk már lyent pl. a lengyelországi abortusztüntetésen is, de ez nem vesz el semmit az üzenetből.
Bárki beszélhet a megafonba.
"Hát te, CNA?"
Mit akarnak a közkegyelem helyett?
Kedvenc táblánk: "Le az összes ilyesmivel!"
Sorosista kutyák is tüntettek.
A "PSD, a vörös pestis" is visszatérő tábla+skandálás
"Idén a csíkos a divat"
"Négyéves bányászlányka" - ezzel arra utalnak, hogy Liviu Dragnea múlt héten bányászjárásnak nevezte a tüntetéseket.
A román színház előtt már majdnem teljesen megbénítják a forgalmat
Középen: "vannak ellenérveim is, meg kontra is".
Klaus Johannis államfő nem is sejthette, hogy micsoda mém-alapanyagot adott az elefántos beszólásával. Annyira sikeres lett, hogy időnként elkezdték énekelni az Un elefant se legăna kezdetű gyerekdalt is.
Energia-utánpótlás pufuleccel.
A Dorobantion egy adott ponton jól be lehetett látni a tömeget: a felvezető és a menet végén haladó rendőrkocsik kék fényei között volt jó néhány száz méter.
Valaki elemlámpával felvetítette a tömbházakra a Colectiv-tűzvész után meghonosodott "a korrupció öl" szlogent.
És igen, a Colectivet sem felejtették el.
"Dragnea nekem ígérte az igazságügyi minisztériumot" - áll Darth Vader tábláján
Bilincsben
A bohócokkal búcsúzunk el a tüntetéstől, amely továbbhaladt, vissza a város felé.