2018. július 23. hétfőLenke
22°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Local Farmers’ Market: vegyél, egyél hazait!

utolsó frissítés: 16:03 GMT +2, 2017. január 19.

(x)


Marosvásárhelyi kis vásárunk most tölti egy éves születésnapját. Régi álom és elképzelés vált valóra az első vásár megszervezésével. Irigykedve figyeltük, hogy Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában már évek óta megszervezésre kerül a megyei tanács támogatásával a helyi termelők vására havonta egyszer. Mi sem álmodtunk nagyobbat, negyedévente szerettük volna megszervezni. Nehéz volt az indulás. Felkutatni a helyi termelőket, meggyőzni, hogy vágjanak bele, próbálják meg. Az sem gond, ha nem akkora a standjuk, mint egy nagyáruház zöldséges részlege. Termelői engedély, címkézés, termékek kihelyezése az asztalokra – ezek mind átbeszélésre kerültek. Kóstolóval kell csalogatni a vásárlókat, hogy megismerje a portékát. De volt egy lelkes kis szervező csapat, kilenc termelő, adott volt egy nagyszerű helyszín, így belevágtunk.

A médiában is egyre többet hallani az egészséges alapanyagokról, a termelői termékekről és a tudatos élelmiszerválasztás jelentőségéről, a piacok fontosságáról. Úgy tűnik, átalakulóban vannak a fogyasztói igények; talán ezért is volt népszerű már az első Local Farmers’Market is. Otthonos, jó hangulatú kis vásár lett belőle.

A sok biztatás és a látható vásárlói kedv arra ösztönzött, hogy gyakrabban szervezzük meg a vásárt. Így minden hónap harmadik péntekén találkozhatunk kedvenc termelőinkkel Marosvásárhelyen, a Rákóczi lépcső aljában lévő Petry Látványműhely és Múzeum udvarán.

Mindenkit jó érzéssel tölt el, ha újra felidézhetjük azokat az ízeket, amelyekkel utoljára nagymamánk konyhájában találkoztunk, de az is jól esik, ha vásárlás közben elbeszélgethetünk azokkal az emberekkel, akik megtermelik, saját kezűleg elkészítik portékáikat. Megismerhetjük őket, gazdaságukat, sőt meg is látogathatjuk őket, hogy bepillantást nyerjünk a munkafolyamatba. Sok esetben olyan különlegességekkel is találkozhatunk, amit egy nagyáruház polcain nem találunk meg.

Ezek az emberek szívesen meghallgatják a vásárlóik véleményét, újító javaslatait, hiszen ezzel ők is fejlődnek. A helyi termelői vásár jó alkalom az eszmecserékre, receptek cserélgetésére, különlegességek kóstolására is, de a baráti találkozások helyszíne is lett. Egy forralt bor és friss töpörtyű kóstolása közben jókat beszélgethetünk régen látott ismerőseinkkel.

Ez a kis „piac” megszerveződött már mínusz fokokban is, de a júliusi forróságban is kikerültek a friss zöldségek, szörpök, sajtok, kolbászok, házi készítésű szappanok, teafüvek, mézek, kézzel készített ajándéktárgyak. Mindig megújul, hiszen hónapról hónapra készülnek újdonságokkal, újításokkal a termelők, kézművesek. Láthatóan fejlődnek, marketingfogásokat alkalmaznak, névjegykártyákat készítenek, hogy a tudatos vásárlók máskor is rendelhessenek tőlük. Természetesen a termelők felkészültsége nagyon különböző, vannak, akik nagyon jól ismerik a szabályokat, és ügyesen promotálják saját termékeiket, minden eszközzel igyekeznek odacsalogatni a vásárlót.

A Local Farmers’ Market rendezvény jeligéje is arra hívja fel a figyelmet, hogy vásároljunk friss terméket, vásároljunk helyi terméket, hiszen így biztosan egészséges élelmiszereket fogyasztunk, és nem utolsó sorban erősítjük saját gazdaságunkat. Mi, termelők, kézművesek és szervezők erre törekszünk szívvel-lélekkel!

Az első vásár termelői