2018. május 27. vasárnapHella
24°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

CsomóPont, KreaKids, Noise: az erdélyi design új generációja

utolsó frissítés: 16:15 GMT +2, 2016. november 25.

De milyen lehetett dizájnernek lenni a hetvenes-nyolcvanas években? Szakmai beszélgetés a sepsiszentgyörgyi Design Héten.


Javában tart a sepsiszentgyörgyi Design Hét eseménysorozata. November 23-án este a Lábasházban összegyűlt közönség a Csernátoni Design Tábor résztvevőinek a munkáit és a NOISE-tábor bemutatkozó kiállítását tekinthette meg. Mindezt szakmai beszélgetés követte az Erdélyi Művészeti Központban.

Idén nyáron a ProWood Faipari Klaszter és a Design Hét Sepsiszentgyörgy csapatának szervezésében tíznapos design tábor zajlott a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban, amelyen budapesti, nagyváradi és sepsiszentgyörgyi egyetemisták vettek részt. A diákok négy munkacsoportban dolgoztak, dr. Lenkei Balázs MOMÉ-s okatató, dr. Balázs Zoltán, a Partiumi Keresztény Egyetem tanára, Damokos Csaba designer és Bagoly Levente designer vezetésével. A Lábasházban látható kiállításon az általuk tervezett tárgyak és bútorok 3D-s modelljei tekinthetők meg.

Ugyanacsak a tegnap este mutatkozott be a Lábasházban a két kézdivásárhelyi designműhely, a CsomóPont és a KreaKids. Gál Zoltán építész és Erőss Sándor designer a két egyesület együttműködésében tavaly nyáron másodjára megszervezett NOISE desin-tábort mutatta be, a kiállításon ennek a dokumentációja és plakátanyagai tekinthetők meg.

Van-e erdélyi design? – ez volt a témája annak az Erdélyi Művészeti Központban zajló beszélgetésnek, amelyen a környékbeli designerek idősebb, tapasztaltabb generációja: Botár László (Csíkszereda), Ábrahám Jakab (Brassó) és Damokos Csaba (Sepsiszentgyörgy), illetve Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész cserélt eszmét.

A szakmai beszélgetés során többek között arról is szó esett, hogy milyen volt a kozmetikagyárban, a traktorgyárban vagy éppen az Electromureş-nél a hetvenes-nyolcvanas években pályát kezdeni, hogy hogyan kellett váltani a ’89-es fordulatkor, illetve hogy mik a perspektívái itt, Erdélyben a designer szakmának. (közlemény)

A Noise tábor munkái
A Csernátoni Design Tábor kiállításának megnyitója
Van-e erdélyi design? Beszélgetés Botár László, Ábrahám Jakab, Damokos Csaba és Vécsi Nagy Zoltán részvételével