2018. május 27. vasárnapHella
24°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Főszerepben az erdélyi design

utolsó frissítés: 14:12 GMT +2, 2016. november 25.

A sepsiszentgyörgyi Design Héten Ianis Vasilatos, a Partiumi Keresztény Egyetem reklámgrafika szakos diákjai és erdélyi dizájnerek is bemutatkoztak.


Erdélyi designereké volt a főszerep a sepsiszentgyörgyi Design Hét második napján. November 22-én este három, az erdélyi designhoz kapcsolódó kiállítást nyitottak meg az Erdélyi Művészeti Központban: Ianis Vasilatos Nagyváradon élő designer egyéni kiállítását, a Partiumi Keresztény Egyetem reklám-grafika szakos diákjainak Photo Ludens című kiállítását, illetve az erdélyi designerek munkáit felvonultató Transylvania Tranzit című tárlatot.

Ianis Vasilatos sepsiszentgyörgyi származású designer kiállítása a nem hagyományos járműtervezés világába vezet be. Nagyméretű printeken látható, különböző járműtervei mellett a kiállításon megtekinthető Ariel nevű, motorral ellátott biciklije is, amely egy rangos amerikai designverseny fődíjasa.

A Partiumi Keresztény Egyetem diákjainak plakátkiállítása kapcsán Kovács Zoltán, az egyetem oktatója elmondta, ezek a munkák egy egyhónapos műhelymunka eredményei, melyek során a diákok egymást segítve, együttműködve hozták létre alkotásaikat a fotó médiumában interpretálva a játék témáját. A nagyváradi egyetem oktatója megnyitóbeszédében kihangsúlyozta, Photo Ludens című projektjükkel kimondottan Damokos Csaba felkérésére és a Design Hét idei tematikájára kívántak reagálni.

A Transylvania Tranzit című, erdélyi desginereket felvonultató kiállítás alapkoncepciója az volt, hogy egyfajta seregszemle legyen, azaz megmutatkozási lehetőséget teremtsen az itthon, Erdélyben élő és alkotó vagy innen származó formatervezőknek, megismertetve munkáikat a helyi közönséggel is - mondta el megnyitóbeszédében Damokos Csaba kurátor. Az idei tárlaton tizenhat alkotó, illetve design-műhely munkái láthatók.

A három kiállítás a Design Hét időtartama alatt, azaz november 27-ig tekinthető meg a Erdélyi Művészeti Központban. A rendezvény további programjairól bővebben a www.designweek.ro honlapon lehet tájékozódni. (közlemény)

Damokos Csaba (balra) kezet fog Ianis Vasilatos dizájnerrel a kiállítás megnyitóján
Photo Ludens
Transylvania Transit