2018. május 27. vasárnapHella
24°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Legszebb könyvek, legizgalmasabb játékok, legdizájnosabb termékek a Design Héten

utolsó frissítés: 19:16 GMT +2, 2016. november 23.

Három egymást követő kiállítás-megnyitóval kezdődött a Design Hét Sepsiszentgyörgyön.


Patrick Morăraş játékdesign-kiállítása a Lábas Házban, a 100% made in Transylvania csomagolásdesign-kiállítás a főtéren, A 2012 – 2015 legszebb könyvei című könyvgrafika-kiállítás a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben tekinthető meg a rendezvény teljes ideje alatt.

Patrick Morăraş fából készült, egyedi játékai úgy koncepciójukban, mint kivitelezésükben a szépség, az egyszerűség és a természetközeliség eszméjét követik, ugyanakkor a gyermeki fantázia és kreativitás szabad kibontakozását serkentik – mondta el Damokos Csaba, a kiállítás kurátora megnyitóbeszédében. A Lábas Házban kiállított prototípusok ki is próbálhatók, sőt a kiállítás ideje alatt, vagyis december 5-ig minden érdeklődő gyereket szívesen látnak, akinek kedve támadna ezekkel játszani. A játékokat a pénteken megnyíló design vásárban majd meg is lehet vásárolni.

A 100% made in Transylvania csomagolásdesign-kiállítás helyi cégek helyi termékeinek a helyi designerek vagy design-műhelyek által tervezett csomagolását mutatja be. Grubisics Csaga, a kiállítás ötletgazdája elmondta, a kezdeményezésnek az volt a célja, hogy felhívják a figyelmet arra, itthon is lehet igényes kivitelezésű, minőségi termékeket előállítani, illetve vannak cégek, akik már felmérték a jó design fontosságának a szerepét és nem sajnálnak áldozni erre.

A 2012 – 2015 legszebb könyvei című könyvgrafika-kiállítás a „Románia legszebb könyvei” verseny 2012 –2015 között díjazott, illetve díjra felterjesztett könyveit és kiadói projektjeit mutatja be. Ezek a nyomtatás, a kötés, a design, az illusztrálás és a szerkesztés, de még inkább az egységes, következetes címválasztás pozitív példái, amelyek mintaként szolgálhatnak a román könyvdizájn számára. A kiállításon Adorjáni Márta és Răzvan Anton multimédia- és dokumentumanyagai is szerepelnek,ezeken a képzőművészek saját munkáikat és művészkönyveiket mutatják be.

Péntek délután 16 órától ugyancsak ők tartanak könyvkötő műhelyet a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben, amelyre elsősorban a 15 év fölötti érdeklődő fiatalokat várják. A rendezvénnyel kapcsolatos további információk a www.designweek.ro oldalon érhetők el. (közlemény)

Damokos Csaba a Magmában szervezett megnyitón