2018. május 27. vasárnapHella
24°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több mint háromezren tüntettek Marosvásárhelyen a katolikus líceumért

utolsó frissítés: 17:21 GMT +2, 2016. november 14.


Az esőre álló idő ellenére nagyon sokan - a szervezők szerint több mint háromezren - gyűltek össze szombaton, november 12-én délután a Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceumért szervezett tüntetések központi helyszínén, a marosvásárhelyi Vársétányon. Ezzel párhuzamosan a nap folyamán Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Kolozsváron, Szatmárnémetiben és Nagyváradon is tüntetések zajlottak.

A marosvásárhelyi eseményre, amely rendbontás nélkül, méltósággal zajlott le, szinte mindenki könyvvel érkezett.

kép és szöveg: Balázsi-Pál Előd

Az Upside Down kiegészítői vidám színeivel tűnt ki
15 óra előtt már nem kellett keresgélni a tüntetés helyszínét, csak követni kellett a tömeget
...amelyben szép számmal voltak politikusok is (a képen balról jobbra: Borbély Melinda, Borbély László, Márton Árpád, Nagy Benedek)
A tüntetésre érkezőket Reményik-verssel várták
A tömegben minden korcsoport képviseltette magát
Borbély László, Kós Anna és Markó Béla
A rendezvény a magyar és a székely himnusz eléneklésével kezdődött (a képen Biró Zsolt)
Kilyén Ilka színművész volt a konferanszié
Oláh Dénes főesperes imát mondott az iskoláért és igazgatójáért
Egyházunk általában nem az utcán keresi igazát, nagyon súlyos dolognak kell történnie ahhoz, hogy ehhez az eszközhöz folyamodjunk - mondta Holló László, a Római Katolikus Státus közgyűlésének elnöke, aki szerint "elértük tűrőképességünk határát", mert "a türelmes kompromisszumok útján alapított líceumunk" léte veszélybe került. A visszaszolgáltatási folyamat teljes leállására is emlékeztetett, és úgy vélekedett: némelyek minden lehetőséget kihasználnak, hogy ellehetetlenítsék a líceum működését, és megfélemlítsék vezetőit. Itt vagyunk a líceumért, Tamási Zsoltért, az újraállamosítási kísérletek miatt, a közösségünkért. Végső soron saját magunkért vagyunk itt - mondta.
Nagy László unitárius lelkész is imát mondott
Márton Gyöngyvér az iskolában tanuló diákok szüleinek képviselőjeként közölte: elégedettek a líceummal, amelybe 400 diák önszántából iratkozott be, és amely a diákok tanulmányi eredményei szempontjából is az élmezőnyben van. Majd emlékeztetett, hogy Európa különböző országaiban mennyire elterjedtek a katolikus iskolák. Valakinek érdeke, hogy a szakmaiatlanság, tudatlanság, sötétség legyen az uralkodó, mondta az iskola ellehetetlenítésén ügyködőkre.
Székely Szilárd (képünkön a diákok gyűrűjében)a tanári kar képviseletében azzal kezdte: "Mi nem akarunk semmi rosszat, csupán a dolgunkat akarjuk végezni; és végezni fogjuk ott, ahova az Isten állított minket". "Zsolt, mi, munkatársaid, melletted vagyunk, bízunk abban, hogy mindenben a jószándék vezérelt, és mindent megteszünk, hogy amikor visszatérsz, ott tudd folytatni, ahol abbahagytad" - üzente az iskolaigazgatónak.
A diákok képviselőjeként felszólaló Kali Edina arra kérte az egybegyűlteket: ne hagyják, hogy az iskolának baja essen. Mi a szülőföldünkön képzeljük el a jövőnket! - mondta.
Kelemen Hunor a Státus közgyűlésének tagjaként szólalt fel. Dühösek vagyunk, mert hiába dolgoznak, alkotnak, hiába gazdagítják teremtő munkájukkal és adóikkal az országot, most is másodrangú állampolgároknak tekintik a magyarokat Romániában - jelentette ki. "Ki a tolvaj? Aki ellopta a vagyont és az intézményeket, vagy aki visszaköveteli az épületeket, az iskolákat?" - tette fel a kérdést az államosításra, a visszaszolgáltatás akadozására és az intézményalapítás nehézségeire utalva.

"Lassan mondjuk, hogy mindenki értse: sem az egyház, sem Tamási Zsolt, sem a tanfelügyelőség nem rövidített meg senkit, nem vette el más vagyonát, nem követett el törvénytelenséget. Azért vagyunk itt, hogy ezt ország-világ tudtára adjuk. Közel 400 gyerek családja és szülei bíznak ebben az iskolában, és a katolikus egyház képviselte szellemiségben kívánják nevelni gyerekeiket. Innen, Marosvásárhelyről üzenjük: nem hátrálunk!" - közölte.
Kelemen bejelentette: memorandummal fordulnak az ügyben az államfőhöz és a miniszterelnökhöz. Majd arra kérte a tüntetőket, emeljék magasba a magukkal hozott könyvet.
A tüntetés a Templom és iskola közös elszavalásával zárult
Majd a résztvevők az iskola könyvtárának adományozták a magukkal hozott könyveket. Kelemen egyébként egy Sütő András-kötetet hozott