2018. május 27. vasárnapHella
24°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Mi lehetünk a következők" - Kolozsváron is tüntettek a marosvásárhelyi katolikus iskola mellett

utolsó frissítés: 16:17 GMT +2, 2016. november 14.

Könyvvel és gyertyával, Reményik-verssel tiltakoztak.


Mintegy ötszázan gyűltek össze Kolozsvár főterén szombat délután, a marosvásárhelyi megmozdulással egyidőben szervezett szimpátiatüntetésre a katolikus líceum mellett. A résztvevők közül sokan gyertyával és könyvvel érkeztek, a könyvet a marosvásárhelyi iskola könyvtárának adományozták.

Az eseményen egyházi méltóságok, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség képviselője és a Kolozs Megyei Magyar Diáktanács képviselője is beszédet mondott, a konferálást is végző Viola Gábor színművész pedig felolvasta az egyházak által megfogalmazott petíciót. "Számunkra a magyar iskolák jelentik közösségünk és Erdély jövőjét. Nem engedjük, hogy ezt bárki kockára tegye! Mi olyan Erdélyt akarunk, ahol jogainkat és javainkat ténylegesen biztonságban érezzük. Olyan országban akarunk élni, ahol a kisebbségpolitikát nem a titkosszolgálat és nem a bűnügyi szervek alakítják" - áll a petícióban, amely szerint véget kell vetni a közösség megfélemlítésének, a szerzett jogok bírósági és közigazgatási eszközökkel történő csorbításának, megvonásának. "Azt kérjük minden felelős intézménytől, az ország kormányától és államelnökétől, hogy szavatolja a kisebbségek jogainak feltétlen tiszteletben tartását, közösségünk biztonságát, gyermekeink jövőjét!" - írja még a petíció.

A tiltakozók közösen felolvasták Reményik Sándor Templom és iskola című versét, elmondták a Miatyánkot és elénekelték a Himnuszt.

Fotók: Sebők Rácz Tímea és Sebők Botond, szöveg: SRT

Politikusok közül is sokan eljöttek, például Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke
De pedagógusok is, mint Vörös Alpár, az Apáczai Csere János Elmleti Líceum igazgatója
Kovács Sándor kolozsvári római katolikus főesperes arról beszélt, hogy a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyében indított eljárást hatalommal való visszaélésnek tekintik. Az alkotmány és az oktatási törvény is garantálja az anyanyelven történő felekezeti oktatást, és a szülők is úgy érzik, az iskolaválasztáshoz való joguk sérül. Hangsúlyozta, a felekezeti iskolák a román állam szempontjából is hasznos munkát végeznek.
Egészen kicsik is jöttek gyertyával
Virág Erzsébet, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség közép-erdélyi alelnöke a Pál utcai fiúkat hozta magával, mint annak a szimbóluma, hogy összefogással meg lehet védeni, ami a mienk. Arról beszélt, hogy az RMPSZ egykor azt remélte, egyre kevesebb dolga lesz az érdekvédelemben, és egyre több az oktatás szakmai kérdéseiben, de továbbra is szükség van az érdekvédelemre.
A Kolozs Megyei Magar Diáktanács részéről Varga Péter szólalt fel, aki azt tartotta rémisztőnek, hogy ez holnap akár velük is megtörténhet. "Mi csak tanulni akarunk anyanyelvünkön, normális körülmények között" - mondta.
Kántor Csaba, az Erdélyi Református Egyházkerület főjegyzője a Székely Mikó Kollégium esetéhez hasonlította a marosvásárhelyi líceum ügyét. Ugyanakkor úgy vélte, akárcsak akkor, most is megmutatkozik a közösség ereje. A Székely Mikó himnuszát idézte, valamint kijelentette: megdőlt a jogállamiságba vetett hit.
Jobbágy Júlia unitárius segédlelkész közös imádságra szólította fel a tiltakozókat.
Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus-lutehránus püspök Luthert idézte és kijelentette: "hiszünt a jó és az igaz győzelmében".
Az eső is szemerkélni kezdett, de ez senkit nem tántorított el
A tiltakozás részeként közösen felolvasták Reményik Sándor Templom és iskola című versét
Oláh Emese és Csoma Botond helyi tanácsosok, László Attila szenátor, Hegedüs Csilla ügyvezető alelnök és Horváth Anna alpolgármester is ott volt.
Viola Gábor felolvassa a petíciót magyarul és románul
Gergely Balázs helyi tanácsos, Szabó Lilla, KMN-szervező és Marosán Csaba színművész
A megmozdulás végén a könyveket összegyűjtötték a vásárhelyi iskolának