2018. május 27. vasárnapHella
24°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Táncosok szállták meg Sepsiszentgyörgyöt

utolsó frissítés: 18:47 GMT +2, 2016. október 17.

Rövid, de annál fergetegesebb szabadtéri tánc-flashmob, viseletkiállítás és táncelőadások: elkezdődött az Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozója.


Sepsiszentgyörgyön október 13-án délután rövid, de annál fergetegesebb szabadtéri tánc-flashmobbal kezdődött el az Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozója, amelyen öt erdélyi táncműhely tagjai vesznek részt egyéni előadással. A vándorfesztivál jellegű rendezvénynek idén a Háromszék Táncegyüttes ad otthont, a meghívott együttesek: a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Maros Művészegyüttes, a Nagyvárad Táncegyüttes és az Udvarhely Néptáncműhely.

A rendezvény elsődleges célja szakmai: minden évben ez az egyetlen alkalom, amikor az öt erdélyi társulat egy helyen, néhány nap alatt megnézheti egymás előadásait. Emellett természetesen a szűkebb - sepsiszentgyörgyi - és tágabb közönséget egyaránt várják az előadásokra.

A nyitónapon viseletkiállítás nyílt a Tamási Áron Színház előterében, 16 órától a házigazda Háromszék Táncegyüttes Erdélyi menyegző című előadását, majd a Maros Művészegyüttes Most múlik című produkcióját láthatta a közönség. Pénteken, szombaton és vasárnap is megjelenik a fesztivál újságja, folyamatosan töltenek föl új képeket a honlapra. Minden előadás kapcsán zártkörű szakmai beszélgetést szerveznek a társulatok tagjai és a szakma - színházi szakemberek, kritikusok, koreográfusok, tervezők, rendezők stb. - részvételével. A négynapos rendezvény végén az öt társulat tagjai közösen is színpadra lépnek a találkozó gálaműsorán.

"Változatos műfajú előadásokat láthat a közönség a hagyományos folklórelőadástól a folklórszínházig és a táncszínházig" - emelte ki Deák Gyula Levente fesztiválmenedzser.

Az előadásokra az egységes jegyár 20 lej, míg a gálaműsorra 25 lej. Jegyek a sepsiszentgyörgyi Kulturális Szervezőirodában kaphatók. A minifesztivál programja itt elérhető.

Fotók: B.D.T.

"Ehtet", ráadásul 12.? Ez nem valami titkosírás, bár kapásból csak beavatottak tudhatják, hogy a 12. Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozójának rövidítése díszeleg a táncosok pólóin
8 Celsius-fok van, a zenészeknek épp hogy rá nem fagy a keze a vonóra, a táncosok között azonban vannak, akik egy szál pólóban ropják a színház előtt, Sepsiszentgyörgy új főterén
A jó sepsiszentgyörgyiek lelkesen filmeznek, fotóznak
Nem tudjuk, hányan pontosan, de mintha több százan ropnák a táncot
A színház előcsarnokában helyet kapott viseletkiállításon Székely Melinda (Szamosújvár), Mátéfi Zita (Alsóboldogfalva), Miklós János és Miklós-Papp Zsuzsanna (Nagyvárad) munkái láthatók