2018. május 27. vasárnapHella
24°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Máris bajnokokat avattak a Sportolimpián

utolsó frissítés: 10:00 GMT +2, 2016. szeptember 26.

Megvan a középiskolás sportvetélkedő Usain Boltja és Hosszú Katinkája is.


Bár akkor még hivatalosan meg sem nyitották, szerda délelőtt máris elkezdődtek a sportolimpia eseményei, ahol az egyéni számokban rögtön bajnokokat is avattak. Az eseményen először szereplő úszást gyors tempóban, bő két óra alatt zavarták le a Babeș-park úszókomplexumában.

Az atlétika pedig most sem hazudtolta meg magát: ismét szoros és emlékezetes küzdelmeket hozott. Szinte sajnáljuk, hogy csak képekkel, és nem videókkal tudunk beszámolni az eseményekről. A következő napokban a csapatversenyek zajlanak, fociban, röplabdában, kosárlabdában és kézilabdában osztanak díjakat.

Kép és szöveg: Gál László

Rögtön úszással kezdtünk.
Összesen négy számban indulhattak a versenyzők. Az 50 hát mellett 50 gyorson és 100 mellen versenyeztek egyéniben, illetve ott volt még a 4x50 méteres mix gyorsváltó.
Az idő rövidsége miatt az úszás legalább annyira volt taktikai verseny, mint erőnléti. Ami azért elég szokatlan.
Mivel általában több számot is bevállaltak a versenyzők, nagyon jól kellett taktikázniuk az erejükkel. Mert lehet, hogy minden számban bejutottak a döntőbe, de addigra már annyira elfáradhattak, hogy aranyérem már nem jutott nekik.
Azt hallottuk, hogy a gyors és kimerítő lebonyolításon kívül a versenyzőknek tetszett a verseny és a helyszín. A képen Török Enikő, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákja, aki szerint mivel nem klóros nagyon a víz, akár szemüveg nélkül is lehet úszni. Ő egyébként második lett 50 méter háton.
És az is kiderült, hogy Boros Miklós nem csak jó sportújságíró, hanem jó szervező is. Ugyanis ő volt a házigazdája és főszervezője az úszásnak.
Azért jutott idő néha pózolni is. A képen Nagy Betegh Kázmér, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium diákja, aki 50 gyorson a harmadik lett.
De az úszóversenyek abszolút sztárja, ha nagyon zsurnalisztás akarnék lenni, akkor azt is mondhatnám, hogy a sportolimpia Hosszú Katinkája, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum diákja, Mihály Zsolt. Három egyéni számban indult, kettőt megnyert, a harmadikban ezüstérmes lett. Általában már a rajtnál eldöntötte a versenyt.
Úszás közben. Egyébként a stílusával is egyértelműen kitűnt, nem nagyon volt kétség afelől, hogy bajnok lesz. A kérdés csak az volt, hogy mennyit vesz ki belőle 2 óra alatti 9 úszás. Csak egy versenyt nem nyert, az utolsó egyéni számot, 100 méter mellen "csak" második lett.
Itt van közelebbről is. 12 éve úszik. Általában hosszabb versenyszámokat vállal, 400 vegyesen és 200 pillangón is versenyez, amelyek köztudottan a legnehezebb úszószámok. De a sportolimpián azt nem szerveztek, így sprintben indult.
Az úszás minimálisat csúszott, de éppen elég volt ahhoz, hogy lekéssük a 80 méteres és 100 méter előfutamait az atlétikapályán
Így a súlylökés volt az első, amit megnéztünk
Ami a grimaszairól és Péter Attila lökéseiről is emlékezetes lehet. A Domokos Kázmér Szakközépiskola diákja egy méteres előnnyel győzött
Az atlétikában egyébként több tavalyi ismerőssel is találkoztunk. Dósa Kinga, a Báthory István Elméleti Líceum diákja tavaly győzött, most a második lett.
A számot meggyőző fölénnyel Ilyés Júlia, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja nyerte. Nagyon.
Az egyik legizgalmasabb versenyt idén is a férfi távolugrás hozta.
Öt körön keresztül folyamatosan Molnár László vezetett, és nagyjából 10 centivel lemaradva következett Tempfli Ákos. Aztán az utolsó ugrásával Tempfli jelentőset, nagyjából 20 centit javított (ez látható a képen is, szépen ki is ugrott belőle), 6,03 méterrel átvette a vezetést. Már szinte a kezében érezhette a győzelmet, de még egy ugrás hátra volt.
De jött Molnár László, aki szintén jelentősen javított, és végül 6 méter 30 centi körüli eredménnyel győzött. Molnár egyébként a Apáczai Csere János Elméleti Líceum diákja, míg Tempfli a Bolyai Farkas Elméleti Líceumot képviselte
A végére már csak futószámok maradtak. A lányok 80 méteres sprintszámát Réti Krisztina, a Domokos Kázmér Szakközépiskola tanulója nyerte
A fiúknál a már emlegetett Molnár László győzött, aki ezzel az atlétika versenyek egyik legeredményesebb versenyzője lett. A két arany mellé még a 4x100-as váltóban is szerzett egy ezüstöt.
Középtávfutásban a lányoknál 800 métert szerveztek. Molnár Eszter, a Sepsiszentgyörgyi Református Kollégium diákja győzött, és tavalyi Akkor és Most résztvevőnk, Néda Ágnes, a Báthory István Elméleti Líceumból lett a második.
A fiúknál 1000 métert kellett futni. És Bisze Márk, a Báthory István Elméleti Líceumból nem ivott előre a medve bőrére azzal, hogy felnyújtotta a kezét.
Zárásnak már csak a 4x100 méteres mix váltó maradt, amit a Bolyai Farkas Elméleti Líceum csapata nyert meg: Tempfli Ákos, Zibiliánu Dániel, Szőcs Boróka és Szabó Henrietta
A lányoknál a képen látható Szőcs Boróka volt a legnagyobb éremhalmozó. Igaz, pont súlylökésben nem szerzett érmet, de erről van a legjobb képem. Női távolugrásban és váltóban győzött, 80 méteres síkfutásban pedig ezüstérmes lett