2018. május 27. vasárnapHella
24°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az iskola, ami miatt szeretnék újra elsős lenni

utolsó frissítés: 13:40 GMT +2, 2016. szeptember 7.

Ahol a wifi alapértelmezett, színes ernyők nyílnak a plafonról, és parajdi sóval körülvéve lehet olvasni. Ez a szamosújvári magyar szórványközpont.


Előre szólok, hogy ez személyes lesz, mivel szamosújvári vagyok. Nyolcadik osztályig ott végeztem, és bár sosem utáltam különösebben iskolába járni, nem mondhatom, hogy Kolozsvárra jövetelem után hiányzott, főleg az épületek nem. I.-IV.-ben egy kicsi, betonudvarú épületegyüttesben tanultunk, V-VIII.-ban meg már nagyobb, hasonlóan "barátságosban".

Azoknak a gyerekeknek, akik most kezdik az előkészítő osztályt Szamosújváron, már nem lesznek ilyen emlékeik. A szamosújvári magyar iskola terve nagyjából azóta létezik, hogy én eljöttem, a konkrét építkezés 2010-ben kezdődött, és most, a 2016/17-es tanévet 470 gyerek (előkészítőtől középiskoláig) egy olyan épületben kezdheti meg, amely miatt úgy érzem, hogy jó lenne elölről kezdeni az egészet.

Jól tudom, hogy a korszerű iskolát nem csak a "külsőségek" jelentik. De a korszerűséghez igenis hozzátartozik, hogy amikor az általános iskolás gyerekek is középkategóriás okostelefonokkal szaladgálnak, akkor az informatika laborban ne őskövületeken kelljen Wordot tanulni, hanem 28 vadonatúj laptop álljon a rendelkezésükre. Azt is, hogy a történelem- és földrajztanárok ne töltsenek el értékes időt térképek cipelésével és felszerelésével (vagy akár rajzolásával...), hanem a digitális táblára pillanatok alatt kivetíthessék, és még annyi mindenre használhassák eszközként. Hogy legyen minden osztályteremnek saját szertára, minden gyereknek saját szekrénykéje, a diákokat kreatív, színes, ösztönző környezet vegye körül. És az olyan "apróságokról" még nem is szóltam, hogy az alsósoknál minden teremhez külön mosdó van, a kazánház ultramodern, a wifi alapértelmezett.

Tudom, hogy ezek a körülmények teljesen normálisnak és adottnak számítanak sok helyen, de itt nem volt az. És nagyon, nagyon sok kitartás és (csak most szakadt rám, hogy mennyi) munka kellett ahhoz, hogy a szórványközpontnak ne "csak" annyi érdeme legyen, hogy szórvány - önmagában is nagy dolog ez, de a szórványnevelést a Téka Alapítvány húsz éve végzi, folyamatosan fejlődve, tehát ez nem érint annyira újdonságként -, hanem valódi, 21. századi iskolaépületben kezdhesse meg az idei tanévet 470 diák, hogy tényleg eszközök és kényelem szintjén mindenük adott legyen tanulni.

De ahol a gyerekeket is bevonták az iskola berendezésébe, megkérdezték a véleményüket, hogy mit szeretnének, mire lenne igényük, ott nem a levegőbe építkeznek.

Sebők Rácz Tímea
fotók: Sebők Botond

A kisépület, előtérben szabadtéri színpaddal, ahol vasárnap a Csík Zenekar koncertezett, de ezután is rendezvényekre fogják használni.
Tágas, világos folyosók vannak mindegyik épületben
Előkészítőtől negyedikig step by step rendszerben tanulnak a gyerekek. Ez az amfiteátrumuk.
Ebédlő is van, a meleg ételt a Tékától szállítják át. A kicsik mind itt ebédelnek, de a nagyok közül is van, aki igényelte.
Az előkészítőkben a tanítónők már be is rendezték az osztályokat. Nagyon vidámnak
Digitális tábla még nincs minden osztályban, de idővel lesz
Sehonnan nem hiányoznak a kedves kiegészítők
Az iskola egyik különlegessége, az olvaSÓSZOBA. Több tonna parajdi sóval körülvéve lehet majd pihenni, olvasni és tüdőt tisztítani.
Majdnem olyan, mint otthon
Külön mosdó a kisiskolásoknak
Ahol biztosan nem szólnak rá a kicsikre, hogy "ne ugrálj a folyosón"
Rálátás a nagyépületre a kicsiből. Az udvart még rendezték a vasárnapi Csík Zenekar-koncertre, de el is készült.
A nagyépületben a folyosón van a szekrénysor, "mint a filmekben" - a diákok igényelték ezt is
A tanári még belakatlan
A könyvtár, berendezés alatt. Innen iskolarádió is szól majd - a gyerekek már jelezték, hogy szeretnének, ezért minden technikai felszerelés adott hozzá, mikrofonoktól a beépített hangosításig.