2018. május 27. vasárnapHella
24°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Vásárhelyi Forgatag a vásárhelyieké, és jól van ez így

utolsó frissítés: 18:00 GMT +2, 2016. augusztus 30.

A Liget napközben főleg a családosoké, gyerekfoglalkozás-dömping van, sőt kiválóan kihasználták, hogy egy játszótér is van a helyszínen.


Úgy jöttem Marosvásárhelyre, hogy teljesen Forgatag-szűz vagyok. Korábban legfeljebb hírekben követtem az eseményeket, de még a programba se mélyedtem nagyon bele. Vettem én már részt különböző városnapokon és kulturális fesztiválokon, de a Vásárhelyi Forgatagon még nem. Az első benyomás elég egyértelmű: nem én, a kívülálló vagyok a célközönség.

És ezt nem csak azért mondom, mert amúgy se nagyon látni másokat, mint vásárhelyieket, hanem például a műsorfüzet miatt. Egy helyinek valószínűleg evidencia a Liget és az Aranykakas is, de a buszról letévedő turistának nem. A Kultúrpalota fix pont, azt mindenki ismeri, ráadásul a központban is van, gondoltam ott biztosan kapok egy műsorfüzetet térképpel. Műsorfüzet volt is, a helyszínekben eligazító térkép nem. Így egyből kérdezhettem a helyi ismerőst.

A programkínálat a Kolozsvári Magyar Napokon és a Szent György Napokon korábban már tapasztalt színvonal, van kézművesvásár és -foglalkozás is, illetve a Marosvásárhelyi Rádió is élőben jelentkezik a helyszínről. És a vásárhelyiek jól érzik magukat. A Liget napközben főleg a családosoké, gyerekfoglalkozás-dömping van, sőt kiválóan kihasználták, hogy egy játszótér is van a helyszínen. A fiatalokat az Aranykakas udvarán kialakított Szférában várják, míg a Borudvarban leginkább a politikusok gyülekeznek.

Kép és szöveg: Gál László

A központban nem igazán feltűnő a Vásárhelyi Forgatag, ezért egyből a két leggyakrabban emlegetett helyszínre megyek. Elsőként az Aranykakas udvarán kialakított Szférába, amit a lila és zöld dekorációjáról is könnyű felismerni
Szabadtéri kiállításnak is jutott is hely
Meg rövidfilm-vetítésnek is
De azért valószínűleg a workshopokon használt festékből fogyott a legtöbb
Itt például régi bútorokat varázsoltak újjá
De volt cirkuszi műhely is
De mindenezek ellenére valószínűleg az ejtőzésre a legjobb
A Liget olyan, mintha családosoknak találták volna ki, és nem csak azért, mert alapból van egy játszótér ott
Hanem mert például lehet társasjátékozni. És ebben elég minőségi a felhozatal, például ki lehet próbálni az erdélyi fejlesztésű SisMakinget és a HackTricket is
Gombaismereti bemutatónak is jutott hely
A díszmeghívott kecskemétiek jóvoltából pedig kalózhajót is elfoglalhattak a kicsik
Az óriásbuborék alap, de megunhatatlan
A virtuális valóságba is be lehetett pillantani az Accenture jóvoltából
És szerencsére azt is megmutatják, hogy Marosvásárhely egy egészségügyi központ, egy csomó programjuk van a Ligetben
A nap egyik látványossága egyértelműen a magyar kutyafajták bemutatója
Például komondorral, aki láthatóan nem volt vak
A Borudvar a visszafogottabb szórakozás kedvelőinek a helye, és a politikusoké
De homoródalmási sajtokat is lehetett kóstolni