2018. május 27. vasárnapHella
24°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Boldognak lenni tanultak meg a Yuppi Táborban

utolsó frissítés: 21:19 GMT +2, 2016. augusztus 27.

Tizenegyedszer szerveztek krónikus beteg gyerekeknek élményterápiás tábort.


A hétvégén ért véget az élményterápiás Yuppi tábor idei harmadik turnusa, amit diabéteszes kamaszoknak szerveztek. A táborral már elég sokszor foglalkoztunk korábban, így valószínűleg mindenki számára ismerős a tevékenységük. A tábor célja, hogy krónikus beteg gyerekeknek segítsen újra felfedezni az elfeledett gyerekkorukat az által, hogy önfeledten játszhatnak, kipróbálhatnak bármit, amit egészséges társaik, hiszen folyamatosan számtalan felnőtt és egészségügyi szakember támogatja őket ebben a folyamatban. Az élményterápiás módszer egyébként Amerikából származik.

A tábort 2011-ben szervezték meg először cukorbeteg gyerekeknek, akkor még csak magyarul. 2012 óta már két nyelven zajlanak a tevékenységek a résztvevő gyerekeknek és kamaszoknak, románul és magyarul. 2014 óta két turnusban fogadják a cukorbeteg gyerekeket, a 13-17 év közötti kamaszok mellett 7-13 év közötti gyerkőcöknek szerveznek külön tábort. Tavaly óta három turnusban táboroznak a fiatalok, a két diabéteszeseket fogadó tábor mellett szerveznek egy onkológiai és juvenilis idiopátiás artritiszes (JIA – sokízületi gyulladás) betegeknek szánt turnust is. Idén már az egyik tábornak a nyelve is román volt, ami azt jelenti, hogy román anyanyelvű önkéntesek is jelentkezhettek.

Az eddigi táborokhoz hasonlóan a gyerekek és kamaszok teljesen ingyen táborozhattak a Yuppi Tábormozgalom Egyesület jóvoltából, akik a következő programokkal várták az ország minden részészéről érkező fiatalokat: fotó, kézművesség, zene, színjátszás, íjászat, evezés, magaskötélpályán való mászás.

Fotók: Ciornei Laura, Máthé Botond.

"A próbák végén beigazolódott, hogy a tanoncokban rengeteg szuperhős tulajdonság rejtőzött."
"Egy dolog mindannyiunk számára hasonlóan fontos volt: hogy itt a keretek, a határok nem lezárnak, hanem megnyitnak, mert a tábor zárt területe a lehetőséget nyílt színtere."
"Volt űrhajó építéstől, papír-mocsár átkelés, zombie-futtatás és egyéb játék, korosztályra, sőt, esetenként személyre szabva."
"A Yuppi tábort úgy látom mint egy mikrótársadalmat, ahol mindenkinek megvan a maga szerepe és helye egy egészben. Senki nem ugyanolyan, mégis a sok különböző gyerek és sok különböző manó együtt egy egészet alkot."
"Nagyon felszabadító, ahogyan például a mi házunkban levő magyar és román gyerekek megfeledkeznek a nyelvi akadályokról, és önfeledten építik kapcsolataikat, gyarapítják élményeiket."
"Olyan ez, mint a szivárvány sokszínűsége, ahol a különböző sávok harmonikusan egészítik ki egymást."
"A nagylányok spa-wellness szépségszalont élvezhették, masszázzsal, frizurakészítéssel és hajfonással, sokan még a tábor után is viselték az akkor szerzett díszítéseket."
"Színes lufik durrogtak a gyerekek nyilai által, megkerült a marslakók űrhajója az evezős programon, kézművesen pedig egyedi fűbabák készültek, hogy kellő öntözéssel és gondoskodással otthon is megszépítsék a táborozók napjait."
"Azért vagyunk itt, hogy megtanuljunk boldognak lenni."
"Ahogy pörgünk a programokon, úgy alakulnak az emberi kapcsolatok, szövődnek az érzések, és épül a kölcsönös manó-gyerek bizalom is."