2018. május 27. vasárnapHella
24°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nemcsak lézer és slágerek: így búcsúztattuk a Kolozsvári Magyar Napokat az Omegával

KMN 2016

utolsó frissítés: 13:53 GMT +2, 2016. augusztus 24.

A zárókoncertekben a fellépőnél fontosabb az embereknek az, hogy ott lehetnek, megtölthetik a teret, és együtt énekelhetnek.


Próbálom összerakni, kinek milyen volt a vasárnapi Omega-koncert, a Kolozsvári Magyar Napok zárókoncertje. Az innen-onnan hallott vélemények a "mi ez a szar"-tól a nagyon jóig terjednek, de azt hiszem, a köztes "nyer" - az 54 éves együttes eljött, és kicsit kevesebb slágerrel, mint amire számítottunk, de összességében tisztességes koncertet adott. Én is így voltam vele, rutinos magyarnapozóként továbbra is úgy gondolom, a zárókoncertekben a fellépőnél fontosabb az embereknek az, hogy ott lehetnek, megtölthetik a teret, és együtt énekelhetnek.

Az Omega az a magyar együttes, amely még Ákos előtt feltalálta a profi koncertet. De a pár évtizedbeli különbségből az is következik, hogy az a profiság rutinná vált, akár egysíkúvá - akik láttuk még az Omegát Félszigeten, Tusványoson vagy a Marosvásárhelyi Napokon, egyetértünk abban, hogy a lézershow évek óta változatlan, de az is biztos, hogy nagyon sokan most láthatták először fellépni őket, és úgy meg különlegesség.

Kolozsváron Benkő "karmesterrel" léptek színpadra, az Életfogytig rock and rollal, de a dupla ráadásig - Léna, Gyöngyhajú lány, Petróleumlámpa - az Oratórium dalai közé szórták el a slágereket. Hajnali óceán, Tízezer lépés, A bűvész, Babylon - de biztosan sokan hiányolták a Trombitás Frédit, a Nem tudom a nevedet vagy a Ha én szél lehetnéket. Így az egész koncert valahol középen helyezkedett el a lézeres-slágerparádés és a "ne csak azért hallgassuk meg őket, mert nagyöregek"-elvárások között.

Hallom, hogy Benkő László az olimpiai udvar előtt elhaladva meghallotta, hogy Omega szól bent, és beugrott egy cseppet. Bent meg Keresztes Ildikó is ott énekelt, a földön ülve, mert nem volt már hely. És ez nagyon szép lezárása a 7. Kolozsvári Magyar Napoknak - arra már tippelni sem tudok, hogy jövőre ki fogja ugyanezt megcsinálni.

Szöveg: Sebők Rácz Tímea, kép: Sebők Botond és SRT