2018. május 27. vasárnapHella
24°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ákossal ünnepelte Kolozsvár a nemzeti ünnepet

utolsó frissítés: 09:36 GMT +2, 2016. augusztus 24.

A zenei professzionalizmus magyar csúcstartója újraértelmezett dalokkal és a nőkkel kapcsolatos szabadkozással jött.


Megszűnni látszik (legalábbis Erdélyben) az a lassan másfél évtizedes állapot, hogy Ákos lenne a legnagyobb magyar sztár. Tusványoson Rúzsa Magdira voltak többen kíváncsiak, mint rá, és hát a Kolozsvári Magyar Napok történetében is láttunk már nagyobb tömeget, mint az augusztus 20-i koncertjén. Nem mintha kevesen mentek volna el Ákosra, azért lazán megtelt szombaton a 21 órás kezdésre Kolozsvár főtere, és a végére már (nem hivatalos adatok szerint) 35 ezren voltak.

De ez csak egy ténymegállapítás, ami nem Ákosról, hanem a közönségről szól, és annak is csak egy részéről, mert ha már a közönségről beszélünk, nem mehetünk el a mellett sem, hogy több tucatnyi rajongó már a délutáni órákban elfoglalta az első sorokat a színpad előtt. Meg arra is bármikor fogadnánk, hogy fizetős koncertre továbbra is Ákos adná el a legtöbb jegyet.

Ráadásul Ákos továbbra is a professzionalizmus zenei csúcstartója a magyar előadók közül: turnéjaira rendszerint teljesen áthangszereli repertoárját, és mindig olyan látványt hoz, ami tényleg világszínvonalú. Olyannyira, hogy azt mondhatnánk, Ákos nemcsak három zenésszel, hanem mintegy félszáz intelligens lámpával, egy hatalmas ledfallal és három lézerrel lépett színpadra. Az áthangszerelt daloknak és a tökéletes körítésnek köszönhetően volt olyan pillanata a koncertnek, ami akár az UNTOLD-on is történhetett volna.

Nem tudom, a közönségnek mennyire nyerte el a tetszését a koncert, el tudom képzelni, hogy lehettek olyanok, akik még mindig gitárközpontú popzenére számítottak Ákostól, és nem tudtak örvendezni a néha szinte a felismerhetetlenségig átértelmezett slágereknek, én viszont pont fordítva voltam vele: ha valamiért tisztelem Ákost, az pont az, hogy nem elégszik meg azzal, hogy övéi a rendszerváltás utáni pop legnagyobb slágerei, és csak elnyomja őket ugyanúgy, mint ahogy a lemezen szólnak.

És ha már tisztelet és Ákos: a zenész a múlt év végén megengedett magának egy elég meredek kijelentést a nőkről (nevezetesen, hogy a nők dolga a női princípium beteljesítése - azaz hogy feleségek és anyák legyenek). Most reflektált az akkori "polémiára", ami szerinte egy olyan vita volt, amelyben a vádlottat nem kérdezték meg. Nem volt ez sem fokozás, sem bocsánatkérés, talán csak magyarázkodás. De ezzel együtt az érződött ki abból, ami mondott, hogy mélyen érintette az akkori botrány, és ha lehetne, visszacsinálná az egészet. És persze hálás, hogy ezzel együtt vagy ennek ellenére is itt voltunk közösen.

szöveg: Balázsi-Pál Előd
képek: Sebők Botond

A háttérben Lepe. Valószínűleg nem tévedünk, ha azt írjuk, sok köze lehet az Ákos-dalok elektronikus köntösbe öltöztetéséhez
Őt még délután láttuk...
Hauber Zsolt az egykori Bonanza Banzaiból