2018. május 27. vasárnapHella
24°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A korához képest teljesen jól nézett ki szülinapján a 700 éves Kolozsvár

utolsó frissítés: 10:07 GMT +2, 2016. augusztus 24.

Koccintottunk is vele, ő meg ünnepi 3D-be öltözött.


Rendes szülinapot szerveztek Kolozsvárnak pénteken, pontosan 700 évre annak, hogy megkapta városi rangját, felvonulással, pezsgőzéssel, köszöntő beszédekkel - Németh Zsolt Fideszes képviselő, Horváth Anna kolozsvári alpolgármester és Szabó Lilla, a KMN programigazgatója -, operával. Sokan, nagyon sokan összegyűltünk a bulira, sorban álltunk a pezsgőért, a főtérhez érintettük a poharunkat, és úgy is felköszöntöttük a várost.

Ha úgy tetszik, a születésnap díszvendégei a Hunyadi testvérek voltak: László az operában, Mátyás meg a megszokott helyén. Az ajándékot viszont már nem ők hozták, mi sem, hanem Bordos László Zsolt, aki 3D vetítéssel keltette életre a Szent Mihály-templomot, amelyre rávetült történelmének néhány eleme, Kolozsvár kiváltságlevele, darabjaira hullott, és újra összeállt, hullámzott a gótika, kivetültek az üvegablakok, legvégén pedig Oszkár, a holló is átsétált a tetején... Persze meg kellett újrázni, legalább tízezren voltunk, akik szerettük volna ismét megnézni a 8 perces 3D vudeomappinget.

A vetítés tényleg lenyűgöző volt, sokkal méltóbb ünneplés, mint egy tűzijáték. Úgyhogy már egyebet nem is tudunk hozzátenni, csak még egyszer: boldog születésnapot, Kolozsvár!

szöveg: Sebők Rácz Tímea, kép: Sebők Botond

Fotó: Gál László
Fotó: Gál László
Fotó: SRT
Fotó: Kiss Gábor/KMN
Fotó: SRT
Fotó: SRT