2018. május 27. vasárnapHella
24°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Leereszkedtünk félelmeink és kíváncsiságunk mélyébe

KMN 2016

utolsó frissítés: 15:42 GMT +2, 2016. augusztus 17.

Megnyílt a Conti-mentális terek kiállítás a Bánffy-palota pincéjében, és szembesít mindazzal, ami csak a pincéről eszünkbe juthat.


Hiába jártunk már a Bánffy-palota pincéjében a Múzeumok éjszakája alatt, most, a Kolozsvári Magyar Napokon is ugyanolyan, kicsit borzongató, kicsit hívogató érzés leereszkedni. A pince a titkok, rejtélyek, izgalmas kincsek, de félelmek helye is, és bár a New York szállóból ideköltözött Mimesis 4. kiadása a Conti-mentális terek címet viseli, a kiállító művészek többsége a pincére, és nem a korábbi, szállodai térre reflektál.

A csoportos kiállítás egyénileg alkotó művészeket hoz össze, és míg a Continental szállóban is egy épületben voltak, egy szoba-egy művész alapon mégis elkülönültek egymástól. Itt viszont egy nagy tér van, labirintus, ha úgy tetszik, és bár megint mindenkinek megvan a maga kicsi zuga, egymásba kapcsolódnak az alkotások, nem hagyjuk magunk mögött az ajtón kilépve az egyes műveket.

Ezeket az összefüggéseket emelte ki a megnyitón mondott beszédében Zakariás Ágota művészettörténész is, és ezt érezhetjük, amikor fejünk behúzva, néhol majdnem tapogatózva (van azért világítás, nem kell megijedni, csak egy-két alkotás eleme a sötétség) járjuk be a tereket, és szembesülünk a pince sokféle asszociációjával. A pincebogaraktól való rettegésünk szó szerint felnagyul, óriásdarazsak képét ölti, viszont jelen van a múltban könyékig turkálás is régi, szinte elfelejtett tárgyakban.

Idén kevesebben állítottak ki a kisebb tér miatt, de ez csak megkönnyítette a kiállítás befogadhatóságát, mennyiségben legalábbis. Az egyéb korlátozások miatt - egyszerre csak 35-en tartózkodhatnak lent a pincében - pedig térben is több jut egy személynek egy-egy alkotásból, és ez néhány pici Conti-szoba zsúfoltsága után egészen üdítő. Úgyhogy a Mimesis idén is hozta a külön alkotó, de most az egyszer együtt kiállító művészek nagyon is szerethető tárlatát.

Fotók: Sebők Rácz Tímea, szöveg: S.R.T., Gál László