2018. május 27. vasárnapHella
24°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A hely, ahonnan Csíksomlyóról is látszik a törcsvári kastély

utolsó frissítés: 11:00 GMT +2, 2015. március 15.

Volt egyszer, hol nem volt, aztán lett egyszer, hol nem lett – kezdhetném, de inkább rögtön el is mondom, hogy hol: Szarvason, a történelmi Magyarország földrajzi/mértani közepén. Valaki volt és valami lett: volt egy grófi család, a Bolza család, kastéllyel és birtokkal, és lett egy arborétum, fákkal és két évvel ezelőtt Mini Magyarországgal benne. Be is jártuk, meg is mutatjuk.


kép és szöveg: Sebők Rácz Tímea

A helyileg Minimao-nak is becézett miniországba nem csak miniembereket várnak, bár nagyon családos program, és – tanórákat is tartanak itt –, a makettek nem egységes méretarányt követve készültek. Részben azért, hogy gyerekek és felnőttek egyaránt élvezhessék őket, másfelől viszont az is a cél, hogy olyan szögből mutathassák meg ezeket az épületeket, amilyenből élőben nem lehetne látni.
Budapest kicsit nagyobb helyet kap benne, mint a többi város – több épület is szerepel belőle, míg másokból csak egy-egy. Viszont csak annyival nagyobbat, amennyivel ténylegesen nagyobb is; és a Parlament vagy a Lánchíd mellett ott van a Széchenyi-fürdő vagy a Megyeri híd is, tehát nem csak azok, ami az embernek feltétlen eszébe jut Budapestről.
Mostani sétánk nem követi az ösvényeken kijelzett javasolt útvonalat, és bár Budapesttel kezdtük, nézzük meg inkább, miért is most jártuk be a parkot. A Mini Magyarország ugyanis itt mostantól igazából a Mini Kárpát-medencét jelenti.
Március 13-án öt erdélyi épület makettjét adták át, és többnek, valamint más egykori országrészből származó jellegzetes épületnek meg is van a helye. Bukovinszky Béla, a park vezetője (középen) utána elmesélte nekünk, az már biztos, hogy Kolozsvárról a Szent Mihály-templom kerül be, de például Brassón még gondolkodnak, hogy a Fekete-templom vagy a városháza makettjét készítsék el. (Balra Hodálik Pál szarvasi alpolgármester, jobbra Hanyecz Katalin, az Arborétum vezetője, akivel egy kicsit az arborétumban is sétáltunk, erre külön képekkel térünk vissza.)
Ez itt a gyimesbükki állomás, háttérben a Rákóczi-vár romjaival.
A következő makett, a segesvári óratorony mögött a törcsvári kastély húzódik meg
Akárcsak a csíksomlyói templom és ferences kolostor mögött, attól függ, honnan nézzük.
Az óratorony részletei
Az átadón Bara Balázs szilágysomlyói történelemtanár rendhagyó történelemórát tartott szarvasi hetedikes diákoknak, amelyben kicsit ki is faggatta őket, mit tudnak. Itt éppen a vajdahunyadi várról.
Itt pedig a marosvásárhelyi Városháza szecessziós részleteit mutatja.
Bukovinszky Béla, szerint azért a városháza, és nem például a kultúrpalota került be a parkba, mert úgy vélték, ennek együttesen van politikai és művészettörténeti jelentősége.
Elsétálva az erdélyi részlegtől, minden nagyobb városból inkább jellegzetes épületeket tekinthetünk meg. A debreceni nagytemplomot, például.
Vagy a szegedi Dómot.
A magyarországi vasút építésekor az állomások is egységesen épültek. Öt típusú állomás volt, és mindegyik megjelenik a makettparkban.
Ez itt éppen a mezőtúri, amely gombnyomásra lejátssza a tipikus MÁV-szignált, és bemondja az állomás nevét.
Az állomások nem élettelenek.
Igen, ez a Balaton, hajókkal.
A tihanyi apátság is megjelenik.
A kecskeméti Cifra palota, ahol az óvodások énekelni szokták az azonos című dalt.
Az egri várnál a csatát is színre – makettre – vitték a készítők.
Itt már volt feleltetés is az ergri csatából.
Az esztergomi bazilika apró részleteit is visszaadja a makett.
A fertődi Esterházy-kastély makettje is jó nagy helyet foglal el – akárcsak a valódi. A kastély teljes felújítása különben éppen idén fejeződik be.
A vonatok – amelyek elsősorban a gyerekek számára akarják szimpatikusabb, vonzóbbá tenni a parkot, hogy játszva tanuljanak – ilyen aranyos kis hidakon mennek át a Dunán meg a Tiszán.
A diósgyőri vár makettben is eléggé impozáns.
A tatabányai Turul-szobor, amely a legnagyobb méretarányú: 1:10-es. “Próbáltuk kisebbe is, de akkor úgy nézett ki, mint egy varjú” - mesélte nevetve Bukovinszky Béla, aki azt is elmondta, az épületek vagy emlékművekk szellemét is igyekeznek megőrizni a kicsinyített másokban.
A gyimesbükki állomásról ilyen viadukton keresztül indul el a vonat. Mi csak a Koronával, miután bejártuk a parkot.
Ugyanazzal vissza is lehet jönni megnézni a teljes parkot, mert egyetlen fotósorozatba nem fért fel az összes épület, és még bővülni is fog.