2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagyvárad szecessziós épületei eredeti pompájukban

ARCANUM KÉPESLAPOK

utolsó frissítés: 12:51 GMT +2, 2014. november 10.

E heti képeslap-összeállításunkban bemutatjuk, hogy néztek ki az erdélyi szecesszió fővárosának legszebb épületei új korukban.


Ha egy icipici affinitásunk is van az építészet iránt, akkor a szecessziós épületek bizonyára az első dolgok között vannak, amik eszünkbe jutnak Nagyváradról. Sőt, ha nem is konyítunk az építészethez, de van némi esztétikai érzékünk, ezeket az épületeket akkor is a szívünkbe zárjuk.

Éppen ezért eheti képeslap-összeállításunkhoz a város legjellegzetesebb szecessziós épületeiről válogattunk üdvözlőlapokat az Arcanum kiadó több mint kétszázezer képeslapot tartalmazó adatbázisából. Amennyiben az esztétikai élményen túl az épületek történetére vagy jelenlegi állapotára is kíváncsi vagy, a Romániai Magyar Lexikon nagyváradi műemlékekről szóló adatbázisát ajánljuk figyelmedbe.

Az Arcanummal kötött megállapodásunknak köszönhetően heti rendszerességgel mutatunk nektek izgalmas, régi képeslapokat Erdély minden tájáról. Sorozatunk első darabját, a századforduló Kolozsvárjának tíz gyönyörű képeslapját bemutató anyagot itt nézhetitek meg. Második, a székelyföldi városok legrégebbi képeslapjaiból készült összeállításunk itt található.

Hogy az Arcanum és a Transindex együttműködését megünnepeljük, egy játékot indítunk, amely pofonegyszerű, és mindenki jól jár vele. Lépj fel a Transindex Facebook-oldalára, és oszd meg (share) a sorozatunk első három darabjáról szóló bejegyzést (most már mind az első, a századfordulós Kolozsvárról készült anyagunk, a második, tíz székelyföldi város első képeslapjait bemutató, illetve a harmadik, a nagyvéradi szecessziós épületekről szóló bejegyzést megtaláljátok ittt). Ha már megosztottad mindhárom anyagot, jelezd a három cikk valamelyike alatt kommentben, hogy megtetted, és ezáltal beneveztél a versenybe. Benevezési határidő: 2014. november 10, 24 óra.

A mindhárom anyagot megosztók között 3 vásárlási utalványt sorsolunk ki (5.000, 10.000 és 15.000 Ft értékben), amit a november 13-15. közötti Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron, az Arcanum standjánál személyesen vehetnek át.

További képeslapokat itt böngészhettek.

Apolló palota, 1917.09.23.
Görög katolikus püspöki palota, mellette a Nagyváradi Takarékpénztár, 1911
Moskovits palota, 1907.11.19