2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem a kígyószemű bácsi, hanem a malac nyert

III. SAPIXEL

utolsó frissítés: 15:31 GMT +2, 2014. május 30.

Csütörtök este szervezték meg a Sapixel Nemzetközi Fotópályázat gáláját. A képektől idén ugyan nem igazán ájultunk el, viszont a kiállítás maga már annál izgalmasabb volt.


Kiállítás-fotók: Balázsi-Pál Előd

A Sapixel-projektet 2011-ben indította a Kolozsvári Hallgatói Önkormányzat, akkor még elsősorban a romániai diákoknak, főként a kolozsvári fotós képzéssel foglalkozó felsőoktatási intézmények hallgatói számára szervezték. A 2013-as versenyre már képzettségtől és kortól függetlenül bárki jelentkezhetett, és a világ minden tájáról két kategóriában - zaj és érzések - több mint 400 képet küldtek be.

Idén a kötelékek témában várták képeket, és 58 országból 524 fotós küldött be fotót. Többek között kaptak képet Tadzsikisztánból, a Fülöp-szigetekről, Iránból, Kuvaitból, Vietnamból, Bangladesből és Egyiptomból is. A legjobb 56 képből nyílt tegnap kiállítás, amit még június 8-ig lehet megnézni.

A beküldött fotókat egy háromtagú zsűri válogatta: Găina Dorel, Hajdú Tamás valamint Egyed Ufó Zoltán. Egyed Ufó Zoltán a szervezőknek küldött értékelője szerint rendkívül fontos, hogy egy képnek valódi témája, mondanivalója legyen. Véleménye szerint a képek zsűrizésekor újra szembesült azzal, hogy a fotósok még mindig ugyanazokkal a közhelyekkel élnek, a legtöbb ember számára egy portré csak egy arc, lehetőleg minél ráncosabb, és általában fekete-fehérben.

Az idei nyertesek: Nagy Melinda, András Gábor, Miguel Lamiel, Ignas Pavliukevicas, Ecaterina Filimon, Adrian Dan, Giacomo Livotto és Adrian Capusan. Minden díjazott 50 dolláros vásárlási utalványt kapott.

Az egyik legizgalmasabb kiállítás volt, amit mostanában láttunk, ugyanis kapcsolatba kellett kerülni a képekkel, le kellett húzni a kötélen, ha meg akartuk nézni őket
Ana Caroline de Lima, Brazília
Chandan Dey, India
Madiha Abdo, Egyesült Királyság
A kutyarajongó olvasóink kedvéért (Laki Krisztina, Magyarország)
MahFuzul Hasan Bhuiyan, Banglades
Pató Károly, Magyarország
Sucheta Das, India
Olyan mintha grafika lenne, pedig ez is csak egy fotó
Amour Affairs, India
A disznórajongó szerkesztőnk egyik kedvenc fotója, amit még díjaztak is, lásd alább
Következik néhány a díjazottak közül: Nagy Melinda, Románia
Ignas Pavliukevicas, Litvánia
Giacomo Livotto, Olaszország
Ecaterina Filimon, Románia
András Gábor, Románia
Adrian Capusan, Románia